Синя светлина (HEV). Защитна козметика Вита Дерм


Синя светлина (HEV) – чували ли сте за нея?

В съвремието кой би се отказал от своя компютър, смартфон, лаптоп? Те са винаги с нас … Учените откриха, че всички монитори и екрани излъчват така наречената „синя“ светлина, която силно влияе върху кожата ни. И за съжаление, много негативно. Светлинното замърсяване вече е факт и се оказва не по-малко вредно от всяко друго замърсяване на околната среда. Има една негова компонента, която носи неподозирана опасност за човешкия организъм.

Определят синята светлина още като високо енергийна видима светлина – HEV (от High-Energy Visible). Според проучване от 2008 г., публикувано в American Reader’s Digest през септември 2017 г., дължината на вълната на HEV лъчите е такава, че те могат да проникнат дълбоко в кожата. Този ефект е отрицателен. Води до преждевременно стареене и промяна в цвета на кожата. Друго проучване от 2015 г. показва, че синята светлина води до хиперпигментация. Освен това, тя се произвежда не само от нашите любими „джаджи“, но и от енергоспестяващи лампи.

Учените сравняват HEV лъчите с ултравиолетовите лъчи, но въпреки това те имат съществена разлика. Дължината на вълната на UV лъчението, по-специално UVA лъчите, е 315–400 nm. Дължината на HEV лъчите е 380–500 nm. Действието им е подобно, но ако можете да се предпазите от ултравиолетово лъчение, използвайки крем „бариера“, HEV-лъчите се нуждаят от различен подход.

Синя (HEV) светлина
HEV светлина – причина за нов тип замърсяване на околната среда
Каква е основната разлика между ултравиолетовите и сините личи?

UVA лъчите унищожават колагена и еластина в незащитена кожа при продължително излагане на слънце. Вълните от синята светлина „нокаутират“ електрони в молекулите. Получените заредени частици, свободни радикали, каскадно се отделят и допринасят за ускореното стареене на клетките. По тази причина, най-добрата защита срещу HEV радиация са силните антиоксиданти.

Ултравиолет (UVB, UVA)
▪ Слънчевите лъчи унищожават еластина и колагена, забавят производството им, кожата старее.
▪ Защита – козметични средства с UV филтри

Синя светлина (HEV лъчение)
▪ Насърчава появата на свободни радикали, които водят до стареене на клетките.
▪ Защита – козметични средства с антиоксиданти.

Важно!

HEV лъченията:
▪ проникват дълбоко в слоевете на кожата и причиняват преждевременно стареене, влияят на колагена и други кожни протеини;
▪ намаляват производството на мелатонин, който не е само хормон на съня. Мелатонинът има много важни биологични функции. Той е мощен „чистач“ на свободни радикали с множество противовъзпалителни и анти-стареещи въздействия;
▪ намалява концентрацията на меланин, хормон, който ни предпазва от UV лъчение и слънчевата активност.

Какво е  „цифрово стареене“

Така специалистите понякога наричат промените в кожата, предизвикани от влиянието на синьо-виолетовата светлина, която излъчват цифровите устройства. Особено внимание те обръщат на кожата на лицето. Дали работите, или се забавлявате, то постоянно е в опасна близост до екрана на телефона, четеца, таблета, компютъра и т. н. Така давате възможност на високочестотната HEV(High-Energy Visible) светлина безпрепятствено да нанася своите поражения върху епидермиса, да предизвиква ускорена поява на бръчки и явни признаци на остаряване. Учените обръщат специално внимание върху пораженията, нанасяни при често правене на селфи със светкавица.

Можем ли да се защитим от вредната синя светлина

Кардиналното решение на проблема с отказ от всякакви осветители, устройства и уреди, излъчващи късовълнова светлина на границата на видимия спектър явно няма как да се случи. Затова вече се предлагат защити на различни нива – софтуер, устройства, нови осветителни технологии. Те трябва да ограничат щетите, нанасяни от изкуственото осветление и от синята светлина в частност.

Създава се и защитна HEV козметика, пазеща от лъчите в синия спектър. Тя разчита най-вече на мощни антиоксиданти, които да парират влиянието на HEV върху кожните клетки. В различните продукти се вграждат филтри за минимизиране на дълбокото ѝ проникване.

Синя (HEV) светлина - защитна козметика
“Синята” линия от серия Вита Дерм – защитна козметика от HEV лъчения

“Синята” линия от серия Vita Derm на компания ТианДе – защитна козметика при HEV лъчения

През 2019 г. компания TianDe добави в своя асортимент козметичната серия Vita Derm. Тя е предназначена за всеки тип кожа, най-вече за чувствителна. Не съдържа парабени, спирт, оцветители или други вещества, които могат да раздразнят кожата. В “синята” линия от серия Vita Derm са включени 3 основни продуктауспокояваща почистваща пяна, регенериращ защитен флуид  и регенериращ защитен крем за лице.  Тези три продукта действат в две направления: предпазват кожата от HEV излъчването и предотвратяват отрицателните ефекти на ултравиолетовото лъчение. В допълнение, продуктите от серията имат отлични хидратиращи и изглаждащи свойства.

В основата на синята линия Vita Derm e патентованият антиоксидантен комплекс Myramaze™, а  активната му съставка е растението миротамнус, което е родом от Африка. Останалите компоненти от линията “работят заедно”: повишават еластичността на кожата, омекотяват я, ускоряват метаболитните процеси и спомагат за запазване на младостта.

Любопитно: миротамнус, може би изобщо не сте чували за него

За разлика от много други тропически растения, миротамнусът не изхвърля листата си в сухия сезон – листата му се сгъват надлъжно по жилките, припокриват се взаимно, плътно се сгушват върху клонките, стават кафяви и в тази форма издържат на суша, защитавайки пъпките. Когато се поставят във вода, отрязаните клони на „спящия“ миротамнус могат да се съживят и да станат зелени в рамките на няколко часа.

Има документирани случаи, когато клоните на това растение, лежали около година във вид на хербарий, оживяват, попадайки във вода. Разгъват листата си, стават зелени и излъчват смолист аромат. Учените все още не са проучили напълно природата на това явление. За такива невероятни свойства миротамнусът се нарича възраждащо се растение. Екстрактът от миротамнус в козметологията се използва за задържане на влагата в кожата и предпазване от екстремни температури и агресивни влияния на околната среда. Изключително мощен антиоксидант.

Синя светлина (HEV). Защитна козметика
Цялата серия Вита Дерм – защитна козметика за чувствителната кожа

Използвайки серия Вита Дерм ТианДе вие осигурявате надежден фито щит за своята кожа!

Прочетете още:
Vita Derm TianDe – козметика за чувствителна кожа


С етикети , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *