Мазоли по краката сигнализират за заболявания


Не става дума за мазоли по краката, които възникват от носенето на неудобни обувки, плоски стъпала или неправилно избрана опора на свода на стъпалото. Такива мазоли след елиминиране на посочените причини за появата им, преминават. Ако мазолите не си отиват дълго време, въпреки всички процедури, които правите за вашите крака – парни ванички, пилинг, крем или маски, тогава може би причината за образуването им е появата на промени и нарушения във вътрешните органи на тялото.

На краката ни има много биологично активни точки, които сигнализират за работата на вътрешните органи. В източната медицина се смята, че мазолите и пукнатините, които постоянно се появяват на едни и същи места по краката, могат да говорят за проблеми в нашето тяло.

Мазолите провокирани от заболяване на някой вътрешен орган няма да изчезнат, ако причината не бъде елиминирана – пренапрежение или нарушение във функционирането на този орган. Има моменти, в които лекарят не потвърждава диагнозата поставена по този метод. Все пак минава известно време и болестта се проявява. Това е така, защото мазолите “дават сигнали” в ранен стадий на заболяването.

Какво представляват мазолите

Мазолът е плътно образование от вроговени кожни клетки, често с жълтеникав цвят. Понякога мазолестите образования могат да се сраснат с нервните окончания в кожата като при това често развиват една централна част – така нареченият корен или жило. Най-често място на образуване на мазол е кутрето на крака, а типични мазоли се образуват по възглавничките на стъпалата. Мазолите могат да причинят болка на човек по време на ходене, промяна в походката. Освен това в някои случаи, когато се появят пукнатини, съществува риск от поява и развитие на бактериална инфекция.

Мазоли по краката

За какви здравословни проблеми сигнализират мазоли по краката на определени места?

Мазол в областта на петата

Устойчиви твърди мазоли в областта на петата под формата на подкова, предупреждават за различни заболявания на ставите. Особено ако при лошо време те се „обаждат“, тогава незабавно трябва да посетите ревматолог.

Ако подкова е наполовина и се намира на десния или левия крак от външния ръб, това показва проблеми с гръбначния стълб. Най-вероятно често вдигате тежести или неправилно разпределяте силовите натоварвания. За да оправите гръбначния стълб, консултирайте се с лекар и направете оздравителен масаж.

Ако грубата подкова е от вътрешната страна на петата, тогава очевидно имате проблеми с червата. Първо се консултирайте с терапевт и след прегледа се ангажирайте с цялостно почистване на токсините. Яжте повече зеленчуци и ограничете месото и висококалоричните храни.

Мазоли по краката - сигнал за заболявания

В края на петата пък показват заболявания на сърдечните съдове. Ако са разположени от вътрешната страна на петата, означават лоша работа на дебелото черво или проблеми в половата сфера. При жените гинекологични проблеми, при мъжете – проблеми с простатната жлеза.

Грубата и напукана кожа на петите означава освен чревни проблеми и общо нарушена имунна система.

Мазол в областта на кутрето

Груба кожа под малкият пръст на левия крак сигнализира проблеми със сърцето или белия дроб. Дръжте кръвното си в норма и не се вълнувайте излишно. Ако кожата е втвърдена на десния крак, това може да е сигнал за  проблеми с черния дроб или жлъчния мехур.

Мазол в областта на палеца

Грубата кожа в основата на палеца се наблюдава при много жени. Тази формация съобщава за дисфункции на щитовидната жлеза. За пълните дами това е сигнал за лоша и бавна обмяна на веществата. При стройните жени този проблем се дължи на голямо отделяне на хормони в кръвта, което означава, че щитовидната жлеза не успява да се справи с работата си.

По останалите четири пръста сигнализират за проблеми в нервната система. Трябва да се обърне внимание на дихателната система (ако е налична кашлица).

Мазоли по пръстите, съпроводени с напукани пети, може да се образуват поради чревни проблеми.

Ивица загрубяла кожа по външните краища на стъпалата може да се появи поради патология на гръбначния стълб.

Мазоли могат да се появят и при плоско стъпало и подагра. Но само лекарите могат да намерят подходящото лечение за вас и да ви помогнат да разрешите проблема.


С етикети , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *