Бял трън – 10 научно доказани ползи


Бял трън (магарешки бодил, млечен бодил, мариански трън и др.) е всеизвестно лечебно растение при заболявания на черния дроб и жлъчката и естествено средство за прочистване на организма. Научното му име е Silybum marianum. Като такова е познато от над 2000 години. Родното място на магарешкия бодил е Средиземноморието. Първият, който описа лечебните му свойства е гръцкият лекар и ботаник Диоскорид (40 г. пр.н.е.).

Билката е получила и друго наименование заради белия сок, който се отделя от листата, ако са наранени или смлени. Може да се видят бели петна по листата на белия трън, сякаш са окъпани в мляко. Благодарение на това го наричат още млечен бодил.

Бял трън (магарешки бодил, млечен бодил)

Бял трън  – химичен състав и приложение

Основните биологично активни вещества на млечния бодил са флавонолигнани (основно силимарин и силибин), полиацетилени, растителни масла и др.

Силимаринът ускорява възстановяването на черния дроб от възпаления, които могат да бъдат причинени от вируси, лекарства и такива токсични вещества като алкохола. Веществото показва добри перспективи в превенцията срещу образуването на камъни в жлъчката чрез намаляване на холестеролните нива в нея.

С голям успех билката се използва още при химио и лъчетерапия, неопластични процеси, хроничен хепатит, цироза и стеатоза на черния дроб, махмурлук, системна употреба или злоупотреба с алкохол и медикаменти, тютюнопушене, наркотична зависимост, интоксикации с някои вещества и лекарства, липса на апетит, депресия. Предотвратява и лекува рак и дори помага при ухапвания от змия и отравяне с гъби.

Съществуват голям брой лекарства, приготвени на основата на това целебно растение под формата на таблетки, прах, масло, тинктура, екстракт или чай. Семената от млечен трън могат да се консумират сурови, но обикновено се предпочита екстракт или хранителна добавка. Така терапевтичният им ефект е по-голям.

Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. А ето и ТОП 10 научно доказани ползи от нейния прием:

1. Млечен трън — силен хепатопротектор

Черният дроб е най-големият вътрешен орган. Той е основната биохимична лаборатория, пазител и филтърът на организма, проектиран да неутрализира вредните вещества, идващи отвън и образувани в него самия. Белият трън помага за възстановяване на чернодробните клетки, като премахва токсините от тялото, които преминават през черния дроб. Състоянието на кръвта ни зависи от здравето на черния дроб!

2. Бял трън — мощна защита срещу рак

Семената му са богат източник на силимарин с изразени антиоксидантни свойства. Силимаринът намалява риска от рак поради способността му да повишава защитните свойства на организма, предотвратява увреждането на ДНК и спира растежа на раков тумор.

През 2007 г. изследователи от университета в Минесота, в резултат на многобройни изследвания на лечебните свойства на млечния трън, установяват неговите хепатопротективни и противоракови свойства, включително инхибиране на растежа на ракови клетки в простатата, кожата, млечните жлези и шийката на матката.

3. Магарешки бодил — чудесен начин за понижаване на холестерола

Повишените нива на лошия холестерол допринасят за образуването на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове, което може да причини запушване на кръвоносните съдове и дори тромбоза. Както знаете, холестеролът се произвежда в черния дроб. Млечният трън, имайки положителен ефект върху функционирането на черния дроб, контролира производството на лош холестерол, като по този начин поддържа здравето на сърцето, пречиства кръвта и предотвратява възможността от оксидативен стрес.

Предварителните проучвания показват, че използването на екстракт от бял трън в комбинация с традиционните методи на лечение, значително подобрява липидния профил.

4. Млечният трън предотвратява и контролира диабет

Силимаринът, съдържащ се в билката, ефективно контролира диабета, като регулира нивата на кръвната захар. Резултатите от експериментални и клинични проучвания предполагат, че приемът на бял трън понижава кръвната захар при инсулинорезистентните пациенти, тъй като растението повишава чувствителността към инсулин.

Американски учени от Института по лекарствените растения разкриха положителния ефект на млечния трън при пациенти с диабет. Четиримесечен прием на екстракта значително подобри нивата на глюкозата и инсулина в сравнение с пациентите, приемали плацебо.

Черният дроб частично регулира синтеза на хормони, включително производството на инсулин и влизането му в кръвта. Инсулинът поддържа нормалната кръвна захар, което е особено важно при диабет. Редовният прием на силимарин осигурява значително намаляване на кръвната захар и гликирания хемоглобин, което е важен показател за контрол на диабета.

Бял трън (магарешки бодил, млечен бодил)

5. Белият трън предотвратява развитието на жлъчно каменна болест

Черният дроб е необичайно важен орган за нормалното функциониране на цялата храносмилателна система, процеса на асимилация на хранителни вещества и отстраняване на токсините, които влизат в тялото ни чрез храна, вода и въздух. Всички органи, участващи в процеса на храносмилане – черен дроб, жлъчен мехур, панкреас, бъбреци – са тясно свързани помежду си. Следователно, билката подобрявайки работата на черния дроб, предотвратява образуването на камъни в жлъчния мехур и бъбреците.

Жлъчните камъни се образуват, когато холестеролът и други вещества в жлъчката (соли, минерали, жлъчен сок, билирубин и други) се свързват.

6. Бял трън — забавя процеса на стареене

Тъй като антиоксидантите, съдържащи се в млечния трън, защитават организма от вредното въздействие на свободните радикали, прочистват кръвта и стомашно-чревния тракт от шлаки и токсини, това растение всъщност може да забави процеса на стареене в организма.

7. Млечният бодил предотвратява възрастовия спад на мозъчната активност

Млечният трън традиционно се използва за лечение на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на млечния трън определят неговия невропротективен ефект и способността за значително забавяне на свързаното с възрастта намаляване на мозъчната активност.

Изcлeдвaния в eпpyвeтĸи и изcлeдвaния въpxy живoтни, пoĸaзвaт, чe cилимapинът пpeдoтвpaтявa oĸиcлитeлнoтo yвpeждaнe нa мoзъчнитe ĸлeтĸи, ĸoeтo мoжe дa пoмoгнe зa пpeдoтвpaтявaнe нa yмcтвeния cпaд.

8. Млечен трън и здраве на кожата

Млечният трън има защитен ефект върху кожата, намалявайки видимите признаци на стареене. Ето защо използването на млечен бодил е лесен начин за подобряване на състоянието на кожата, да се отървете от тъмните петна по нея, да намалите бръчките и да предотвратите развитието на рак на кожата.

Проучванията показват, че силимаринът защитава кожата от оксидативен стрес и намалява броя на левкоцитите, което допринася за адекватна реакция на организма към възпалителни процеси. Благодарение на антиоксидантните си и противовъзпалителни свойства, млечният трън има изразен терапевтичен ефект при акне.

9. Може да засили производството на кърма

Eднo пpoyчвaнe на билката e, дaли мoжe дa зacили пpoизвoдcтвoтo нa ĸъpмa пpи ĸъpмeщите мaйĸи. Cмятa ce, чe дeйcтвa ĸaтo пpoизвeждa пoвeчe oт xopмoнa, пpoизвeждaщ мляĸo пpoлaĸтин.

Дaннитe ca мнoгo oгpaничeни, нo eднo paндoмизиpaнo ĸoнтpoлиpaнo пpoyчвaнe ycтaнoви, чe мaйĸитe, пpиeмaщи 420 mg cилимapин в пpoдължeниe нa 63 дни, пpoизвeждaт 64% пoвeчe мляĸo oт тeзи, пpиeмaщи плaцeбo.

Toвa oбaчe e eдинcтвeнoтo нaличнo ĸлиничнo пpoyчвaнe. Heoбxoдими ca пoвeчe изcлeдвaния, зa дa ce пoтвъpдят тeзи peзyлтaти и бeзoпacнocттa нa млeчния тpън зa ĸъpмeщи мaйĸи.

10. Магарешки бодил може да съхрани костната система

Ocтeoпopoзaтa e зaбoлявaнe, пpичинeнo oт пpoгpecивнa ĸocтнa зaгyбa. Oбиĸнoвeнo ce paзвивa бaвнo в пpoдължeниe нa няĸoлĸo гoдини и пpичинявa cлaби и ĸpexĸи ĸocти, ĸoитo ce cчyпвaт лecнo, дopи и cлeд нeзнaчитeлни пaдaния.

Както показаха експериментални проучвания върху животни, млечният трън стимулира минерализацията на костите и предотвратява намаляване на костната плътност. Предполага се, че млечният трън може успешно да се използва за предотвратяване на остеопороза при жени в постменопаузалния период.

При животни е доказано, че млечният трън стимулира минерализацията на костите. Как обаче се отразява на хората, засега не е известно.

Бял трън (магарешки бодил, млечен бодил) в продукти ТианДе

Био добавки с бял трън

Всеки от нас има лош навик – тютюнопушене, употреба на алкохол или консумиране на нездравословна храна. Някои осъзнават как тези лоши навици влияят на здравето и на красотата. Алкохолът допринася за доброто настроение, но от друга страна унищожава черния дроб и също така има неблагоприятен ефект върху кожата – лош тен или бръчки. Нездравословните храни влошават храносмилането, допринасят за натрупването на токсини в организма и в същото време провокират появата на акне.

Всичко, от което се нуждаете е детоксикация и особено комбинацията от бял трън и рибофлавин (витамин В2). Този функционален комплекс от растителни компоненти и витамин има благоприятен ефект върху дейността на храносмилателния тракт, подпомага дейността на жлъчния мехур, стимулира функцията на собствените антиоксидантни системи на организма. В допълнение, допринася за почистване, защита и възстановяване на увредените чернодробни клетки. 1 таблетка съдържа 1 mg витамин В2 (рибофлавин), което е 56% от препоръчителния дневен прием и 60 mg флавонолигнани (основно силимарин и силибин) – 200% от препоръчителния дневен прием.

Може да усетите благотворното въздействие на млечния трън върху организма и под формата на чай. Възползвайте се от 100% натурален букет от алтайски билки на компания ТианДе – Фиточай за черния дроб с бял трън.

Ако попитате как ще ви помогне белият трън да имате по-красива кожа, отговорът е прост. Когато тялото ви се прочисти от токсините, причина за различни здравословни проблеми, вътрешните ви органи ще трептят от блаженство, а кожата ви ще блести от щастие!

Може да Ви интересува:
Детоксикационна програма TianDe


С етикети , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *