6 общи лечебни акупунктурни точки


6 общи лечебни акупунктурни точки в китайската медицина

Рефлексотерапията на 6 общи лечебни акупунктурни точки, принадлежащи към различни енергийни меридиани, се практикува в Китай за лечение на всякакви сложни нарушения на здравето в продължение на 5 века. Четири от тях обхващат и контролират целия човешки организъм!

Независимо от това дали болестта е провокирана от излишък или липса на жизнена енергия (казано по друг начин прегряване или преохлаждане), за лечение съответно на главата и шията, лицето и устата, гърба и корема, се използват точките Ли Цюе (Р7), Хъ Гу (GI4), Вей Чжун (V40) и Цзу Сан Ли (Е36).

Впоследствие към тези четири са били добавени още две важни точки – Ней Гуан (MC6) и Шуй Го (GV26). Те служат за лечение на гръдни заболявания и спешна помощ. В литературата, постарому, може да прочетете: „Точката принадлежи към четирите общи точки“. За да се избегне объркване, приемаме, че има четири общи (главни) точки и две допълнителни.

6 общи лечебни акупунктурни точки за целия организъм:
1. Точка Цзу Сан Ли (Е36). Нарича се още точка на дълголетието, точката предпазваща от 100 болести.

6 общи лечебни акупунктурни точки

Основната ù функция е да подпомага и попълва първичната жизнена енергия, да възстановява проходимостта в меридианите и разклоненията. Рефлексотерапията на точката хармонизира стомаха, нормализира далака, премахва заболявания, причинени от хипотермия и влажност. В древните канони Цзу Сан Ли се нарича точка на дълголетието.

Точката се намира 4 пръста под капачката на коляното, 2 пръста навън от средата на подбедрицата.

Цзу Сан Ли се използва за лечение на:
― всички заболявания на стомашно-чревния тракт – болка в епигастралната област, повръщане, подуване на и „куркане“ в корема, диария, запек;
― гинекологични заболявания – менструални нарушения, дисфункционално кървене, левкорея, безплодие, пролапс на матката, мастит;
― нарушения, свързани със заболявания на стомашно-чревния тракт – сърцебиене, повишено кръвно налягане, депресия, безсъние, нарушен воден метаболизъм, намалена зрителна острота;
― алергии и кожни обриви, включително екзема, уртикария;
― лечение на ставите на крака по ходовия канал на стомаха. За да разберете как пластирите ТианДе помагат при болки в колянната става прочетете Ефективни акупунктурни точки при болка в колянната става

За повишаване на тонуса и защитните сили на организма при здрави и болни хора точката Цзу Сан Ли може не само да се загрява или да се боде с игла. Като средство за дразнене може да се използват слаб електрически ток, пластири, хардалова лапа и други. Особено ефективно е въздействието върху точката сутрин. Масажът в тази точка може да се включи в сутрешната гимнастика. Това осигурява по-висок жизнен тонус и по-малко вътрешно напрежение.

2. Точка Вей Чжун (V40). Използва се за лечение на заболявания на кръста (долната част на гръбначния стълб)

6 общи лечебни акупунктурни точки

Основната ù функция е елеминиране на застойните явления в гърба, включително причиняването на възпаление на бъбреците.

Точката е разположена в средата на завоя, който се образува при сгъване на коляното, или по-скоро в центъра на задколенната гънка, между сухожилията на biceps femoris (двуглав бедрен мускул) и semimembranosus (полуципестия мускул). Намерете точката при крак, сгънат в коляното. Вей Чжун може да бъде удряна с отворена длан или може да бъде третирана с по-силен натиск.

Вей Чжун се използва за лечение на:
― заболявания на гръбначния стълб, сред които остеохондроза на гръдния и долния гръбначен стълб (болка в долната част на гърба, гърба, в ставите на долните крайници, нарушена двигателна активност). За повече информация прочетете статията Ефективни акупунктурни точки при болки в гръбначния стълб
― заболявания на бъбреците и пикочния мехур – инконтиненция на урината и затруднено уриниране. В този случай третирайте точката с фитопластир Яошен.
― хемороиди;
― критични състояния, придружени от тежка температура.

3. Точка Ли Цюе (P7).

Основната функция на точката е да постави бариера срещу белодробни заболявания на ниво носоглътка и кожа. Ето защо точката се използва в началния етап на настинки, съдейства за отделяне на пот по време на фебрилни състояния, за премахване температура и главоболие.

Ли Цюе се намира в горния ръб на стилоидния процес на радиуса, 2 сгънати пръста над сгъвката на китката. За да намерите точката, кръстосайте ръцете както е показано на картинката.

Ли Цюе се използва при лечението на:
― настинки – кашлица, задух, подуване на назофаринкса, болка в шийните лимфни възли, повишена температура и втрисане с главоболие;
― болка във врата и главата – главоболие, схванат врат, нарушаване на изражението на лицето, парализа на лицето. 
― кардионевроза – болка в областта на сърцето, немотивирана промяна в настроението, нарушена концентрация на мисълта и нарушение на паметта;
― заболявания на водния метаболизъм – често уриниране или задържане на урина и подуване на кожата;
― заболявания на гениталната област, включително нарушена репродуктивна функция при мъже и жени.

Метод на въздействие – потупване, разтриване.

4. Точка Хъ Гу (GI4). Универсална в китайската медицина.Нарича се още точка на здравето или точка за бърза помощ.

6 общи лечебни акупунктурни точки

Тя е носител на първичната енергия на канала на дебелото черво и оказва влияние на целия организъм. Тази точка показва висока ефективност при премахване на болка в горната част на тялото. Поради това се използва за лечение на устната кухина, като първоначален участък на храносмилателния тракт. Чревните заболявания се отразяват върху лицето чрез пожълтяване на кожата и очните склери. В такива случаи незабавно се прибягва до потупване на Хъ гу за 3-4 минути.

Точката се намира от външната страна на китката. Затворете палеца и показалеца, може да я намери между 1-ва и 2-ра метакарпална кост, приблизително в средата на радиалния ръб на 2-рата метакарпална кост.

Хъ Гу се използва при лечението на:
― болка и подуване в главата и шията, парализа на лицевия нерв;
―  главоболие. Прочетете повече в статията Ефективни акупунктурни точки при главоболие;
― гнойни кожни заболявания (фурункулоза);
― подуване на лигавицата на назофаринкса, очни заболявания, намалена зрителна острота;
― зъбобол – фитопластир Чжуйфен форте;
― заболявания на дебелото черво – ферментация и коремна болка;
― гинекологични заболявания, свързани с менструалния цикъл;
― нервни заболявания, включително маниакални състояния.

Ако усетите болка някъде натискайте тази точка с палеца и показалеца на другата ръка и за много кратко време тя ще отшуми. Освен при зъбобол масажът на точката Хъ гу в комбинация с точката Ли Цюе помага и при различни видове главоболие. Честото масажиране на точката Хъ гу може да ви предпази от високо кръвно и инсулти. Затова не забравяйте от време на време да я масажирате.

Въпреки многобройните ползи от въздействието върху точката Хъ Гу, бременните трябва да внимават, защото стимулирането на тази точка може да предизвика преждевременно раждане или аборт.

5. Точка Ней Гуан (MC6)

6 общи лечебни акупунктурни точки

Най-важната функция на тази точка е, че успокоява сърцето и духа, нормализира състоянието на стомаха и далака. Практически точката Ней гуан може да се третира при почти всички заболявания на сърцето и стомаха.

Ней-Гуан се намира на три пръста над китката, между сухожилията на дългия дланен мускул.

Ней-Гуан се използва при лечението на:
― кардионевроза със следните симптоми: сърцебиене, безпокойство, препълване и свиване в гърдните клетки;
― при заболявания на далака и черния дроб – повръщане, гадене, оригване, диария, болка в епигастралната област, замаяност, нарушена функция на далака;
― гинекологични заболявания – мастит, мастопатия и намалена секреция на мляко след раждане поради стагнация на чернодробна енергия, токсикоза на бременни жени, дисменорея;
― използва се като първа помощ при аритмия и критични състояния – отравяне, конвулсии;
― за лечение на болки в ставите. Прилагайте пластир за тяло Донфенг.

Как да правим масажа: седнете с изправен гръб. Масажирайте точката Ней гуан на лявата ръка с пръстите на дясната 30 пъти. След това повторете масажа на другата ръка.

6. Точка Шуй Го (GV26) – за неотложна помощ, точка реанимация.

6 общи лечебни акупунктурни точки

Основната функция на точката е да пробуди жизнения дух в трудни условия, като загуба на съзнание, отравяне, висока температура, гърчове. Тя се използва, когато застоя на жизнената енергия стане критична.

Шуй го се намира в назолабиалната бразда, почти в средата, но малко по-близо до носа. В критични условия върху точката се прилагат бързи приеми със силен натиск.

Шуй Го се използва в такива състояния:
― болест от движението (морска болест и др.);
― при загуба на съзнание, кома, шок, отравяне с въглероден оксид, за облекчаване на пристъпи;
― при душевни разтройства, тоест по време на депресия;
― при парализа на мускулите на едната половина на лицето;
― в гинекологията при маточни кръвоизливи.

Още:
При напрежение и болка в мускулите на гърба и кръста. Прочетете статията Ефективни акупунктурни точки при болки в гръбначния стълб

„Голяма енциклопедия на лечебните точки за 1000 болести“, Д. Ковал, О. Власов

П.П. Статията е информативна. Ако информацията в нея е събудила вашия интерес, намерете повече информация за въздействие върху акупунктурната точка.


С етикети , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *