Грижа за кожата около очите – 10 основни грешки


Грижа за кожата около очите – деликатна и навременна!

Грижата за тънката кожа около очите трябва да се започне рано. Тя претърпява значителни натоварвания, но няма такава способност за самовъзстановяване, както кожата в други области на лицето. Признаците за умора и стареене на първо място се появяват около очите и тази област се нуждае от особено внимание и грижи. За съжаление, много жени забравят за нея. Какви са най-честите грешки, които се допускат в грижата за кожата около очите?

Първа и основна грешка в грижа за кожата около очите — не се премахва грима, преди сън.

Причините могат да бъдат различни: умора и желанието да си легнете бързо, стресови ситуации, при които всяко действие е тежест или моменти, когато трябва да прекарате нощта извън дома, където няма възможност да се измиете правилно.

Защо е важно да премахнете грима преди лягане?
Факт е, че през нощта кожата не почива, тя работи активно. В нейните клетки има процеси на обновяване, възстановяване, отстраняване на всичко ненужно, а остатъците от грим усложняват тази работа. В резултат на това дори продължителният сън няма да освежи кожата и тя ще изглежда уморена, отпусната и сива.

Втора грешка — за миене се използват продукти, които съдържат сапун.

Такива измиващи средства не са вече популярни, но все още имат своите поддръжници. Сапунът е добър, само когато няма друг начин да се почисти лицето.

Какво да направите, ако все пак се наложи да ползвате сапун и вода?
Незабавно хидратирайте кожата с крем или гел. В случай на неочаквани пътувания и други непланирани посещения би било добре в чантата си да имате малък флакон с масло от гроздови семена. Той няма да заема много място и е в състояние да помогне в много ситуации. Маслото от гроздови семки е леко, бързо се абсорбира, не запушва порите и нежно се грижи за кожата. То може да замести крема за лице, клепачи и ръце. Разбира се, само за известно време.

Защо е толкова важно да се избегне сапуна?
Факт е, че областта около очите на практика няма мастни жлези, секретът на които защитават и хидратират кожата. Сапунът обезмаслява тези уязвими зони, като ги лишава от тънкия мастен филм, поради което кожата става суха, тънка и крехка. Постоянното измиване с вода и сапун ще доведе до преждевременна появата на бръчки, кожата ще стане по-чувствителна към негативните въздействия на околната среда.

Трета грешка в грижа за кожата около очите — пренебрегва се почивката.

Това се отнася особено за младите момичета, които лесно жертват съня си в името на купони и партита. Да, може да се прикрият следите от умора с декоративна козметика, но такова отношение не бива да бъде системно.

Ами ако все пак се налага да се прекара една безсънна нощ, а дори и повече?
За съжаление, не живеем в идеален свят и никой не е застрахован от липса на сън. Ако не е имало избор и е трябвало да се пожертва отдиха, на сутринта може да се появят под очите торбички, тъмни кръгове, подпухналост. Да се скрият признаците на умора, ако не е хронична, може. Запарете пакетчета от черен чай, когато се охладят ги поставете върху клепачите. Продължителността на компреса е около 15 минути. Чаят тонизира кожата, укрепва я, премахва торбичките и тъмните кръгове.

Друг добър начин да „избършете“ от лицето си умората – масаж с кубчета лед. Вместо вода, може да замразите чай или отвара от билки: копър, магданоз или салвия. При извършване на процедурата, не е нужно да преохлаждате кожата. От това кръвоносните съдове се стесняват, което прави кръвообращението по-трудно.

Защо сънят е толкова важен?
Първо, през нощта кожата се възстановява и се избавя от шлаките. И второ, умората има свойството да се натрупва. На двадесет години негативните следи от умора са почти невидими, но към тридесетгодишна възраст вече могат да се почувстват. Кожата, подложена дълго време на недостатъчна почивка, става все по-уязвима, токсините се натрупват в нея, кръвообращението се нарушава. Това води до преждевременни бръчки, торбички под очите и тъмни кръгове, които трудно се премахват.

Четвърта грешка — да се спестява при избора на козметика, в това число и на декоративна.

Съществува общо мнение, че резултатите от използването на средства от различни категории не са толкова различни, различават се само по цени.

По какво трябва да се ориентираме при избора на козметични продукти?
Разбира се, трябва да погледне цената, но не и на първо място. Основно внимание трябва да се обърне на състава. Колкото по-малко са химическите аромати, консерванти и оцветители в него, толкова по-добре. Като правило, в евтината козметика такива съставки често се използват поради тяхната евтинност и наличност. Що се отнася до известните скъпи марки, в цената на продуктите им са заложени не само разходите за реклама и опаковка, но и разходите за качествени компоненти, технологично оборудване и работата на квалифицирани специалисти. Между другото, много от тези фирми имат свои собствени научни лаборатории, където се разработват формули за нови вещества, които да направят грижата за кожата още по-ефективна.

Защо е важно да се използва качествена козметика?
Първо, тя се справя по-добре с поставените ù задачи. На второ място, тя трябва да има друго важно качество – да бъде безопасна, защото се използва в зоната на очите.

Пета грешка в грижа за кожата около очите — вярата, че обичайната козметика за лицето е подходяща за кожата на клепачите.

Има жени, които смятат, че използването на специални грижи за тази област няма смисъл, а за клепачите кремът, който се използва за грижа за лицето, е напълно подходящ.

Защо е толкова важно да се използва специална козметика?
Структурата на кожата около очите е различна от другите области. Тя е по-деликатна, съдържа по-малко колаген и еластин, бавно се възстановява и не толкова добре се предпазва от вредни външни влияния. Разбира се, грижата за нея трябва да бъдат специална. Кремовете за лицето са твърде мазни за кожата на клепачите. Средствата, които не могат да се абсорбират бързо, често причиняват оток и дразнене, а лепкавите помагат за разтягането на кожата.

Кремовете за очи са леки, бързо се абсорбират, имат неутрално рН и слънцезащитен фактор в състава.

Шеста грешка — пренебрегва се типа на кожата при избора на козметика за грижа за кожата на клепачите.
Да, структурата им е различна от останалата част от кожата, но те също имат своите разновидности.

Защо трябва да се обърне внимание на вида на кожата?
Кожата в областта около очите не е мазна или комбинирана, но може да бъде нормална, суха, чувствителна, склонна към подуване или тъмни кръгове. Всеки тип изисква специални грижи.

Седма грешка – твърде ранно се използва антивъзрастова козметика.

Някои момичета, виждайки първите си мимически бръчки, бързат да прибягнат до средства, от които младата кожа все още не се нуждае.

Защо не трябва да се бърза с козметиката против стареене?
Първите бръчки са знак, че кожата вече не разполага с достатъчно средства, за да се възстанови от деформациите, но все още е доста еластична и с правилната грижа повечето бръчки могат да изчезнат. Те произтичат от умората, влиянието на сухия въздух, ултравиолетовите лъчи, липсата на влага и тези проблеми все още могат да се преборят без използването на “тежка артилерия”. Ранното използване на такива средства няма да донесе много ползи, но кожата ще започне да свиква с тях и впоследствие няма да реагира на тяхното прилагане.

Осма грешка — противоположна на предишната.

Жените, които се страхуват от пристрастяването, се страхуват да започнат да използват средствата за своята възраст, дори ако вече имат нужда.

Защо не бива да забавите употребата на козметика против стареене?
Тези, които продължават да използват само овлажняващи средства, лишават кожата от необходимата подкрепа. Например, в 30-35 годишна възраст, кожата се нуждае от средства, подобряващи нейната регенерация, а в кремове след 40 годишна възраст има вещества, които се борят с естественото стареене: антиоксиданти, растителни масла, хиалуронова киселина, колаген и еластин. Ако на 35 години не се използва козметика, която може да реши проблемите на тази възраст, то на следващия етап може да имате доста по-остаряла кожа.

Девета грешка — страхът от използването на козметични масла.

Понякога се срещат съвети да не се използват масла в грижата за кожата около очите, по причина, че са мазни, лошо се абсорбират и предизвикват отоци.

Защо маслата могат да бъдат използвани за деликатната кожа около очите?
Повечето козметични масла се абсорбират добре от кожата дори в чиста форма. Реакцията на кожата при различните хора може да бъде различна, но като цяло маслата не могат да причинят вреда, особено в малки количества. Между другото, козметичните масла се препоръчват за масаж около очите. Те освен това предотвратяват разтягане и деформиране в процеса на масаж, кожата по-добре поглъща ценните им компоненти.

Последната, десета грешка в грижа за кожата около очите — неправилното нанасяне на козметичните средства.

Много жени втриват крема, разтягайки кожата, като го правят срещу масажните линии, което води до по-очевидни бръчки и подуване.

Защо е необходимо правилно да се прилагат козметичните продукти?
Кожата на клепачите през деня е под голямо натоварване: няколко хиляди мигания и мимически движения. Това допринася за нейната деформация, съпротивителните ù сили намаляват със загубата на еластичност. Така се появяват бръчките. Разтягането на кожата при нанасяне на крем е допълнителна деформация, така че всички докосвания трябва да бъдат плавни и точни. Друг важен момент е необходимостта да се придържате към линиите за масаж. Да се запомнят е лесно: кремът на горния клепач се прилага в посоката от вътрешния ъгъл на окото към външния, а в долната част – обратно. Такива движения изглаждат бръчките и отстраняват излишната течност от тъканите.


С етикети , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *