Таблетки с екстракт от гроздови семки (част 1)


За гроздето, виното, свободните радикали и защитата на организма. Екстракт от гроздови семки.
 Неостаряваща реликва …

Гроздето. Животът на човека ще бъде много помрачен, ако този невероятен дар на природата изведнъж изчезне. Трудно е да се намери друго растение, което е оставило такава огромна следа в историята на човечеството. Библията твърди, че първото растение засадено след великия потоп на планината Арарат, е било именно гроздето. В християнството лозата е евангелския образ на Христос, а причастието е немислимо без кагор – най-здравословното вино.

Лечението с грозде и продуктите, базирани на него (амперотерапия), има дълбоки корени още от дълбока древност. Древните ескулапи използвали гроздето за лечение на ангина, хемоптиза (отхрачване на кръв), като диуретик, слабително, възстановяващо средство при заболявания на черния дроб, бъбреците, белите дробове. Стафидите задължително присъствали в дневната дажба на древните войни, помагайки им да възстановят силите си, да поддържат здравето и силния си дух.

Днес амперотерапията и винената терапия (използването на вино за медицински и козметични цели) изживяват истински бум. Използването на гроздето и неговите производни в козметиката и медицината стана невероятно популярно в много страни по света. Въз основа на даровете на лозата се произвежда голям брой биологично активни добавки, козметика и процедури. Какво е това? Следващата мода или наистина актуална посока, която наистина може да реши много проблеми на съвременния човек?

 Френският парадокс

Знаете ли какво е „Френски парадокс”? Така преди години учени характеризират дълголетието при французите, които консумират много и редовно червено вино. Установено е, че изпиват средно по около 117 литра вино годишно на човек и страдат най-малко от сърдечни заболявания.

А защо „парадокс” все пак ще се запитате? Това е така, защото всекидневното им поведение противоречи на повечето медицински представи за здравословен начин на живот. Французите обичат да си угаждат. Те консумират тлъсти и пикантни ястия, които са богати на калории, с много наситени мазнини.

И ето тук идва голямата мистерия. Французите умират три пъти по-рядко от сърдечно-съдови заболявания от англичаните, ирландците или американците.

Но лекарите не бързали да препоръчват редовно приемане на вино от пациентите. Първо, то съдържа алкохол. На второ място, не всяко вино е здравословно. Но най-важното е, че изключителните качества на виното (потвърдено от изследвания), се дължат главно на вещества, съдържащи се в семките на червеното грозде.

Най-ценният продукт, който може да бъде получен от червеното грозде е екстрактът от самото сърце на гроздето – екстракт от гроздови семки. В семките на това древно растение природата е концентрирала голяма лечебна сила, която е в състояние да предпази съвременния човек от най-опасните болести на цивилизацията. Екстрактът от гроздови семки е най-ефективният, надежден и безопасен начин за използване на лечебната сила на гроздето!

 Свободни и много опасни

Свободните радикали винаги са били в нашия организъм, но човекът толкова е замърсил околната и вътрешната среда, че процесът е излязъл извън контрол. Тези агресивни молекули стават все повече и повече и започват да работят срещу самия организъм. Свободните радикали имат недостиг на електрон и в резултат на неговото търсене, в опита си да възстановят своя електронен баланс, “атакуват” молекулите на телесните клетки. Крадат електрони от тях, разрушават техните мембрани, проникват в тях и увреждат жизненоважни клетъчни структури, включително ДНК!

В началото на 70-те години на ХХ век, бе установен още един резултат от активността на свободните радикали в клетъчните мембрани – загубата на способността да разпознават съседните клетки, което води до неконтролирано “диво” нарастване на броя на клетките – до образуването на доброкачествени или злокачествени тумори в организма.

Свободният радикал живее само 1 квадрилион от секундата, но дори и през този незначителен период от време той може да причини значителна вреда. Основната цел на свободните радикали е унищожаването на най-ценното, клетъчните ядра, защото в тях се съхранява генетичният материал. Особено опасни са атаките на свободните радикали върху мозъчните клетки и кристалините – най-важните вещества в лещата на окото. Зад свободните радикали следва цяла армия от патогени – бактерии, вируси, гъби, хелминти.

Обикновено една здрава клетка на нашия организъм може да обезоражи до 10 000 атаки на свободни радикали дневно. Но проблемът е, че под влияние на нашия начин на живот и влошената външна среда, количеството на свободните радикали и техните атаки върху клетките на организма се увеличава до 80 000 пъти на ден. В резултат на това стареенето на клетките се увеличава почти 40 пъти!

 Нашата защита

Би било глупаво да мислим, че природата не е предвидила механизми за защита срещу свободните радикали. За тази цел тя създала антиоксидантите. Най-голямо количество антиоксиданти се съдържа в семена (носители на нов живот) и кожата (защитната обвивка) от плодовете на растенията.

Някои от антиоксидантите се образуват в нашия организъм, а някои се доставят отвън. Най-известните от тях са “великолепната четворка” – витамини А, Е, С и селен. Всеки антиоксидант има своя “зона на действие”. Например, витамин А “се бори” с радикалите приближаващи клетка, Витамин Е – в клетъчните мембрани. Витамин С (специалист широк профил) предпазва клетъчната течност, в мембраните възстановява унищожения витамин Е, предпазва мастните киселини, а селенът – защитава клетъчните ядра.

Но сред борците със свободните радикали има супер вещества, които успяват “на всички фронтове” и с право са считани за най-мощните естествени антиоксиданти. По антиоксидантна активност те превъзхождат в пъти витамини Е и С. Тези вещества се намират в големи количества в екстракта от семките на червеното грозде и се наричат ​​проантоцианидини или пикногенол. Те правят екстракта от гроздови семки един от най-мощните, подходящи и многоцелеви природни средства, с наистина уникални възможности.

Проантоцианидините са 50 пъти по-мощен антиоксидант от витамин Е и 20 пъти по-мощен от витамин С. Те остават в кръвта в продължение на около 72 часа, което е значително предимство (за сравнение – витамин С има престой и следователно защитното действие в кръвоносната система до 3-4 часа).

Екстрактът от гроздови семки е богат източник не само на полифеноли, проантоцианидини, но също така и на други силни естествени антиоксиданти – катехини, кверцетини, витамини С, Р и др.

Таблетки с екстракт от гроздови семки (част 2)


С етикети , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *