„Чучулиги“ и „сови“ – хранене и здраве


Да се ляга рано и да се става рано – вреди на здравето, богатството и кариерата. Последните изследвания доказват, че “совите” – хора, които заспиват след полунощ и се събуждат близо по обяд – за разлика от “чучулигите” живеят по-дълго и щастливо …

 Светът е несправедлив. Нагласен е спрямо биотипа „чучулиги“. В резултат на това “совите” ежедневно са дискриминирани по отношение на различни институции (банки, здравни центрове и др.), които затварят в шест или седем вечерта. Обидно е, като се знае колко векове са били нужни на цивилизованото общество, за да говори за негрите в тона на Декларацията за правата на човека, не е трудно да се отгатне колко време ще му отнеме да се легитимира в масовото съзнание състоянието “сова” – за хора които: в 10 ч. сутринта си доспиват предпоследния сън, до 15 ч. лениво събуждат своите мозъци, в 18 ч. света навън им изглежда почти хармоничен, в 20 ч. разцъфват, като розов храст, а в 22 ч. могат да „преместват“ планини – с помощта на опияняваща енергия свършват цялата работа с невероятна лекота!

„На този, който става рано, Бог му помага“ или „Ако спиш до пладне, доникъде няма да стигнеш!“ е фолклор, който отдавна не отговаря на действителността, казва Татяна Гриченко – Доктор по психология, водещ изследовател в Института по психология РАС.

Англичаните, миналата година (2016 г.) публикуваха резултатите от невероятно проучване. Английския аналог на поговорката “На този, който става рано, Бог му помага” обещава на “чучулигите” богатство, здраве и мъдрост. Англичаните решили да проверят поговорката. В изследването, което продължило почти 20 години, участвали повече от 3 хиляди души. Субекти – хора над 50 години. От една страна, те не се нуждаели да стават редовно за работа, а от друга – са изживели солиден сегмент от живота си, след който могат да обобщят някои резултати. Оказало се, че поговорката не е вярна. Първо, “совите” се оказали по-богати от “чучулигите”. На второ място, здравето на “совите” по показатели е много по-добро от това на “чучулигите”.

 Биологичният ритъм “сън – бодърстване” зависи от работата на нервните клетки. Хитростта е в това, че всяка нервна клетка е надарена със собствен биологичен часовник. Как точно работят те, все още е загадка. Но е очевидно, че в определен период от деня клетките започват бурно да проявяват активност. Това означава, че те са чувствителни към промяната на времето. Освен това вече е установено, че работата на биологичния часовник е тясно свързана с генетичната информация. Иначе казано, кой сте – “чучулига” или “сова”, се определя от наследствеността.

През последните няколко години японски изследователи най-накрая са идентифицирали гени, които са отговорни за работата на биологичния часовник. През 2001 г. станало възможно да се идентифицира ген, който е присъщ на “совите”. Той се нарича “ген, който причинява синдром на наследствена продължителна фаза на сън”. Японците стигнали до извода, че “совите” не се нуждаят от лечение и преквалификация, което предизвиква депресия. Просто трябвало да им се намери достойно място в обществото. Така че всички аргументи по темата “Колко зле е да се става късно”, трябва да бъдат преведени на езика на генните механизми. Естествено, не може да се каже, че режимът на сън зависи изцяло от гените, той може да зависи и от други фактори – възрастта например.

 Кой биотип е по-полезен за здравето – “чучулига” или “сова”?
Оказва се, че в много отношения “чучулигите” са по-уязвими от “совите”. Медицинските изследвания са показали, че за “чучулигите” е характерна исхемичната болест на сърцето, хипертонията и наднорменото тегло. Сред “совите”, хората с наднормено тегло са много по-малко срещани, отколкото сред “чучулигите”. “Совите” обикновено са по-адаптивни и резистентни към стреса, отколкото “чучулигите”. Те по-лесно се адаптират към модела “чучулиги”. Сто процентови “чучулиги” разбира се няма да станат, но ще се приспособят по някакъв начин към обществото. Практиката показва, че вътрешният часови механизъм на “совите” е по-пластичен от този на “чучулигите”.

В днешно време активно се работи на тази тема и се натрупват материали. Основният проблем се оказва в това, че няма сериозни научни инструменти, които позволяват да се работи с главния мозък. Всичко се случва на примитивно ниво – под формата на тестове. Ясно е, че много зависи от техническото оборудване на изследователите. А въпроси наистина има много: интересно е как организмът се адаптира към различните часови зони, какво се случва с “совите” и “чучулигите” в условията на полярната нощ и още много други … Все пак, в близкото бъдеще се очаква пробив в проучването на биотиповете. Самият факт, че е открит гена “сова” е почти революция.

Възниква нова наука – хрономедицина. Засега само се развива. Но вече е очевидно, че трябва да се промени напълно системата за приемане на лекарства. Приемът на таблетки трябва да става според конкретния хронотип, а не абстрактно “три пъти дневно след хранене”. Вече има лаборатории, в които се разработва график за прием на различни лекарства. Може би след време ще бъде така:  отивайки на лекар, той първо ще определи вашия хронотип и едва след това ще назначи лекарството и графика на неговия прием.

 Анекдот: Британските учени са доказали, че “чучулигите” ядат по-малко от “совите” …
Естествено, … когато “чучулигата” отвори хладилника, веднага става ясно, че “совата” през нощта е изяла всичко …

 Совите и чучулигите са принудени да се примирят с особеностите на биоритмите в своя живот, с времето на подем и на отдих, на планирането на важни дела. За съжаление, не всички отделят нужното внимание на хранителния режим, а той е много важен, защото биоритмите и начинът на живот и хранене пряко засягат психическото и физическото здраве във всяка възраст. Ето защо менюто на чучулигите и совите е различно.

Правилен режим и рацион за “чучулигите”

Сутрин (събуждат се обикновено около 6 ч. без часовник) се препоръчва да пият тонизиращ зелен чай вместо чаша кафе. Сутрешната закуска, трябва да се приема за предпочитане половин час след събуждане. Тя трябва да е високо калорична и плътна – варени или пържени яйца, млечна овесена каша, омлет, сандвичи със сирене и колбас, извара. Протеиновата храна трябва да се смесва с леки зеленчукови салати – краставици, домати, чушки, зеленолистни.

Втора закуска може да се направи около 11 часа. Препоръчително е да съдържа въглехидрати: мюсли, сушени плодове, зърнени храни, пълнозърнест хляб.

Обядът обикновено е около 13-14 часа следобед. Храносмилателната система на “чучулигите” започва да работи активно, така че обядът трябва да бъде не по-малко калоричен от закуската. Обедният рацион обикновено се състои от супи, картофи с месо или риба с гарнитура. От напитките, се препоръчва силен чай, който ще помогне за възстановяване на работоспособността след обяд.

Вечерята се препоръчва да е до 19 часа. В менюто трябва да се включат въглехидрати – това са различни зърнени храни, банани, мюсли с мед и сушени плодове, леки сандвичи, зелен чай. Въглехидратите помагат на организма при производството на серотонин, който е отговорен за способността на мозъка да работи, подобрява паметта, настроението и насърчава здравия сън. Мазната храна се усвоява по-дълго време, така че е по-добре да бъде изключена от вечерния рацион. Диетолозите съветват, “чучулигите” трябва да вечерят, дори ако по това време са на работа. Късните вечери за тях допринасят за натрупване на излишни килограми.

От хапването преди сън никой не се отказва, но трябва умело да се разпределят дневните калории, като за вечерна закуска се отделят около 150 грама. Това могат да бъдат зеленчуци, чаша кисело мляко или плодове. Лекото похапване ще подобри настроението, което има благоприятен ефект върху съня.

На “чучулигите” за пълноценна жизнена дейност са необходими:
минерали – магнезий, цинк, йод;
фолиева киселина, витамини В12, С, Е;
елеутерокок (сибирски женшен), стимулиращ биоритмите.

Правилен режим и рацион за “совите”

Стомахът и храносмилателният тракт на “совите” са готови да обработват храната сутрин 2 часа след ставане от сън. Ако нямат желание да закусват сутрин, не бива да насилват своя организъм. Препоръчва се обезателно да изпият топла течност. Студената напитка ще забави пробуждането, горещата – ще постави тялото в стрес, но топлата – ще им помогне да се събудят. Закуската за желаещите такава, е половин час след събуждането (от 9 до 11 ч.). Това са кисело-млечни продукти, препечен хляб, мюсли, позволена е чаша ароматно кафе. Категорично се забранява хранене с белтъчини на закуска.

Втората закуска е пълноценно калорично ястие, приблизително около 12-13 часа. Включва яйце, овесена каша, нискокалорична извара (200 грама).

За обяд, храносмилателната система на “совата” започва да работи активно към 15-16 ч. Препоръчват се протеини под формата на месни и рибни ястия.

За следобедна закуска от 18 до 19 ч. е добре да се включат в менюто зелен чай, сушени плодове.

Вечерята се препоръчва 2 часа преди лягане. Време: от 21 до 22 часа. Тя е 1/3 от дневните калории и трябва да бъде плътна. Менюто се състои основно от протеини, съдържащи се в продукти като сирене, риба, морски дарове, ядки. Такава храна ще помогне на организма да се насити и да се предотврати преяждането.

Може да се направи лека закуска преди лягане с нискомаслено кисело мляко, банани.

На “совите” за пълноценна жизнена дейност са необходими:
минерали – желязо, калций, селен;
витамини А, С, В;
мента, риган, елеутерокок (сибирски женшен), които оптимизират биоритмите.

Може да Ви интересува още:
Храносмилане, запек и продуктите на TianDe.
6 стадия на зашлаковане на организма
Детоксикационна програма


С етикети , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *