При изпъкнало и болезнено кокалче на палеца на крака


 Причина за това заболяване може да бъдат наследствена обремененост или неудобни обувки.

Обувките на високи тънки токчета са секси, спор няма. Освен това с тях краката изглеждат по-дълги, по-стройни, по-елегантни. И походката дори се променя. Но обувките с токчета имат и едно неудобство. В повечето случаи натоварването на крака се концентрира в предната им част, което води до един неприятен момент – халукс валгус. Тази деформация, по-известна като изпъкнало кокалче на палеца на крака, е доста често срещан и за съжаление твърде болезнен проблем.

Халукс валгус засяга основно жени. Представлява деформация на ставата, която е в основата на големия пръст (палеца) на крака. Оста му се отклонява и той се изкривява в посока към останалите пръсти, притискайки ги болезнено, което води до още по-голямо изпъкване (изхвръкване) на ставата.

В същото време кожата в тази област изтънява, зачервява се и е болезнена при допир. Причина за това заболяване е именно неправилното разпределение на тежестта на тялото върху стъпалата. Когато обувките са неудобни или неточен размер, те притискат палеца. А високият ток поставя свода в неестествено положение, скъсявайки ахилесовото сухожилие. Така цялата тежест се разпределя на малка площ, което принуждава тази част от крака да се нагоди, за да поеме теглото. Това променя позицията на стъпалото и води до изменение на баланса.

Макар при по-тежките случаи единственото решение е оперативното, то при по-леките, упражненията и фитотерапията могат да дадат много добри резултати.

 Как помагат упражненията при болезнено кокалче на крака (халукс валгус)?

Самите упражнения не могат да възстановят деформацията ако тя е трайна, но значително могат да облекчат симптомите и да подобрят подвижността на ходилото. Освен това, те могат да забавят прогресирането на проблема, особено ако е в по-ранен етап. Това става чрез тонизирането на мускулите, които поддържат сводовете на ходилото и позицията на палеца.

Упражнение 1  Стречинг за пръстите на крака. Това упражнение ще ви помогне да подобрите подвижността на пръстите и намалите болката и сковаността в тях. Освен при халукс валгус, това упражнение може да се ползва за отпускане на ходилата след всяко продължително ходене. Повторете 10 пъти.

Упражнение 2   Сгъване и разгъване на пръстите на крака. Повторете 10 пъти.

Упражнение 3  Стречинг за палеца. Издърпайте палеца нагоре докато усетите разтягане и задръжте за 10-15 секунди. След това сгънете палеца надолу и задръжте за още 10-15 секунди. Повторете 2-4 пъти.

Упражнение 4  Сгъване на палеца на крака срещу съпротивление. Без да движите ходилото свийте палеца напред, след което бавно го отпуснете до изходно положение. Повторете 10 пъти.

Упражнение 5  Масаж на ходилото с бутилка и малка топка. За това упражнение  ще ви е нужна  малка бутилка с вода и тенис, голф или бейзболна топка. Направете масаж за ходилата поне за 2-5 минути.

Упражнение 6  Сгъване на пръстите срещу съпротивление. След като усетите съпротивлението, свийте пръстите напред и натиснете с ходилото, без да отпускате кърпата и задръжте за 5-10 секунди. Отпуснете пръстите и починете за 1-2 секунди. Повторете 10 пъти.

Упражнение 7  Преместване на малки предмети с пръсти.

Упражнение 8  Събиране на кърпа с пръстите на краката.

 Фитотерапия TianDe:

Казва се често: „О, добре, но на моята възраст нищо не може да се оправи!“ Това е вярно донякъде – ако не направиш нищо, със сигурност нищо няма да помогне. Този метод е приложим за всяка възраст и състояние на деформацията. Струва си да се опита. Истинският, добрият резултат е плод от нашите знания, усилия, търпение и действие.

А сега, какво точно трябва да се направи?

 Няколко дни (според степента на болезненост) поставяйте фитипластирите Донфенг, Янканг или Вутонг така, че да обхванат ставата. Това ще премахне възпалението, ще успокои непоносимото усещане за парене и най-важното, под действието на билките и етеричните масла, костта и ставната връзка ще започнат да се омекотяват и подхранват. Това се прави системно с общо времетраене около 12 часа в денонощието, като преди това се почиства зоната на залепване със спиртен разтвор и се подсушава. За подобряване подвижността на ставните връзки и ходилото правете упражненията по-горе.

 Когато болката понамалее, освен казаното дотук, през нощта поставете между всички пръсти разделители, както е показано на снимката. Това ще помогне за корекцията на ставите. През първата нощ (или няколко нощи) ще усещате дискомфорт, но когато ставите се изравнят, той ще изчезне. За сравнително кратко време резултатът ще бъде видим: кокалчето става все по-малко и по-малко, а пръстите по-изправени и подравнени.

 Ще дойде момент, когато ще пожелаете да преместите палеца си на по-голяма амплитуда. Поставете разделител, между палеца и втория пръст на крака и го носете през деня. Такъв може да бъде закупен (силиконов), но може да бъде направен и от вас.

Както виждате, всичко е доста лесно! Бъдете търпеливи, постоянни и скоро ще обуете любимите си обувки без болка!


С етикети , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *