За да бъде билковият чай полезен


Правила за пиене на чай и 10 забрани в китайската чайна култура

Ако попитате руснаците ще ви кажат, че дългите зимни следобеди са време за няколко чаши чай.
Ако попитате японците и китайците ще ви кажат, че чаят е цяла религия, която заслужава подобаваща чаена церемония.
Ако попитате англичаните, е изискано да се пие чай следобед.
Ако попитате диетолозите, е здравословно да пиете зелен чай.
Ако попитате купонджиите ще ви кажат, че черният чай е не по-лош от кафето, ако искаш да бъдеш бодър.

Чаша чай на ден дарява с дълголетие и избавя от чести срещи с доктора. Научните изследванията потвърждават тази древна китайска мъдрост – редовното пиене на чай предотвратява увреждането на клетките, предпазва от рак и сърдечни заболявания. Чаят съдържа химически елементи, които действат като антиокислители и неутрализират свободните радикали – главните виновници за увреждането на клетъчното ДНК.

Независимо от полезните свойства на чая, те могат лесно да бъдат загубени от неправилно приготвяне и нарушаване на основни правила: температура, продължителност на запарване, време на консумация. В китайската чайна култура има дълъг списък от забрани, защото в определени ситуации, чаят може да окаже негативно влияние върху организма.

Ето 10 китайски чайни забрани, които трябва да се следват, ако искаме чашата чай, да бъде полезна, а не да вреди:

Забрана 1 Не пийте чай на празен стомах. Пиенето на чай на празен стомах може да забави секрецията на стомашни сокове и да ги редуцира, а също така може и да понижи апетита ви. Има древна китайска поговорка: „Не пий чай, когато “сърцето” ти е празно”.

Забрана 2 Не пийте твърде горещ чай. Горещият чай дразни гърлото, хранопровода и стомаха. Продължителният прием на твърде топли напитки може да доведе до изменения в тези органи. Ако чаят, който пиете всеки ден е по-топъл от 62 градуса, това би направило стомашната ви тъкан по-уязвима и склонна на заболявания. Препоръчителните градуси за здравословен чай са 52 С.

Забрана 3 Не пийте твърде студен чай. Причинява странични ефекти като натрупване секрети в белите дробове и дихателните пътища.

Забрана 4 Не пийте твърде силен чай. Високите нива на кофеин и танини в съдържанието на силните чайове причиняват главоболие и безсъние.

Забрана 5 Не запарвайте чая дълго. Ако чаят се запари по-дълго от необходимото, чаените полифеноли и етеричните масла започват да се окисляват, което не само лишава чая от бистрота, вкус и аромат, но също така значително намалява хранителната му стойност поради окисляването на витамин С и Р, аминокиселините и другите ценни вещества.

Забрана 6 Не на могократното запарване. Обикновено след третото запарване, в чаените листенца няма много останали полезни вещества. Експериментите показват, че първото запарване извлича около 50% от полезните вещества в чая, второто – 30%, а третото – само 10%. Всяка следваща отвара става все по-малко полезна и в един момент дори може да се превърне в опасна, тъй като вредните субстанции започват да напускат чайната субстанция последни.

Забрана 7 Не пийте чай непосредствено преди ядене. Настойката в качеството си на предястие разрежда слюнката, храната ще ви изглежда безвкусна. Временно се снижават и някои функции на храносмилателните органи като усвояването на протеини например. Пиенето на чай може да стане 20-30 минути преди хранене.

Забрана 8 Не пийте чай непосредствено след хранене. Всяка течност веднага след хранене значително намалява концентрацията на стомашен сок. Това забавя храносмилането и нарушава работата на цялата храносмилателна система. Ако ви се пие чай, изчакайте 20-30 минути.

Забрана 9 Не приемайте лекарства с чай. Агентите на танина, който се съдържа в чая, пречат на повечето лекарства да се усвоят. Ето защо китайците казват, че чаят унищожава лекарствата.

Забрана 10 Не пийте вчерашен чай. Престоялата денонощие настойка не само губи витамини, но и се превръща в идеална хранителна среда за бактерии. Ако не се е вкиснал вече, може да го ползвате за козметични цели, но само външно. Вчерашният чай е богат на киселини и флуор, които спират кръвотечението от капилярите. Затова вчерашният чай помага при възпаление на устната кухина, кървящи венци, екземи, повърхностни наранявания на кожата. Промиването на очите с вчерашен чай намалява дразненето и сърбежа, заличава зачервяването им след преумора или сълзи. А жабуренето с него сутрин, преди да си измиете зъбите или след хранене, не само освежава, но и ги укрепва.

Още Билковият чай TianDe – здраве от Алтай във всяка чашка!


С етикети , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *