Лесно усвоим калций в БАД Цитрокалцевит


Лесно усвоим калций в БАД Цитрокалцевит!

Калцият е един от най-изобилстващите минерали в човешкото тяло. Той съставлява около 1,5% от общото ни телесно тегло. Костите и зъбите на човек съдържат 99% от общото количество калций в организма. Солите на калция укрепват стените на кръвоносните съдове и намаляват тяхната проницаемост. Той участва и в повишаване защитните функции на организма – подпомага неспецифичния имунитет, повишава съпротивляемостта на организма към микробите, както и в обезвреждането на хлора и флуора.

Най-важните функции на калция (Ca) в човешкия организъм са свързани с кръвосъсирването, провеждането на нервни импулси, мускулните съкращения, изграждането на костната тъкан.

Основната функция на калция е участието му в костната структура на човека. Скелетът на зрял мъж съдържа около 1,2 кг Ca. Между костната система, кръвта и останалите части на тялото се осъществява непрекъснато движение на този елемент, което прецизно се контролира от хормоните. Калцият също играе роля и в клетъчната биология. Той може да се свърже с широк кръг от протеини, променяйки тяхната биологична активност. Това е важно за пренасянето на нервни импулси и мускулното свиване. Калцият е необходим и за съсирването на кръвта, активирайки съсирващите фактори.

Този толкова важен за човешкия организъм елемент се доставя чрез витамин Д до местата, където може да помогне – на костите на децата да растат и да се реминерализират при възрастните. Витамин Д подсигурява на първо място абсорбирането на калция в червата; на второ – вкарва този елемент от костите в кръвта и на трето – помага на бъбреците да го реабсорбират.

Дефицит на калций

Недостатъчният прием на Са, лошото му усвояване или загубите му (чрез урината и фекалиите) могат да доведат до неговия дефицит, който при децата е причина за неправилна костната минерализация и води до рахит. Той се характеризира с костни деформации и забавяне на растежа, а при възрастните – с остеомалация (омекване на костите) и остеопороза.

Остеопорозата най-общо представлява загуба на калций от костите и намаляване на плътността им. Това е причина те да бъдат крехки и предразположени към счупване. Намаляването на костната маса е характерно за всички индивиди с напредване на възрастта им. Това обикновено се случва след 35-40-годишна възраст и води до намаляване на скелета. Загубата на костно вещество е най-голямо при жените по време на менопауза, когато редуцирането на нивата на хормоните, предимно на естрогена, е най-голямо.

Ниското ниво на калций в кръвта и тъканите може да доведе до хипоглекимия, което включва усещания за изтръпване, вкочаненост и мускулни потрепвания, а в по-тежки случаи и мускулни спазми.

Прекалено голямото количество калций в кръвта също не е полезно за организма. То може да причини гадене, повръщане и калциево утаяване в сърцето и бъбреците.

Лесно усвоим калций - цитрокалцевит

Колко калций дневно е необходим за организма?

Консумацията на оптимално количество калций е необходим през целия живот на човека, но има и много важни периоди – бебе, юноша, период на достигане на максималната костна маса (25-30 години), периодът на бременност и кърмене, менопауза (в този момент започва интензивно намаляване на костната плътност), възрастни (възрастовите промени в стомашно-чревния тракт водят до намаляване на абсорбцията на калция).

Нивото на калций в организма зависи не само от възрастта, но и от сезона. Максималното съдържание на калций в кръвта е фиксирано през август, а минималното – през февруари-март. Но дори и при “максималния” калций, той като количество все недостига. Смята се, че възрастният средно трябва да консумира около 1 грам калций на ден. За бременни и кърмещи жени се изисква 1,4-2 грама на ден.

През целия живот, нуждата от калций може да варира. Но едно е сигурно: калцият е необходим на всеки и винаги. И почти за всички не е достатъчен. Защо? Защото калцият е най-трудно усвоимия елемент. И въпреки цялото богатство при избора на продукти и комплекси, съдържащи калций, той ни липсва.

Дневната нужда от калций в различни възрастови периоди от човешкия живот:

Възрастови периоди Количество калций (в мг)
  Деца:
до 6 мес. 400
до 1 г. 600
1 – 10 г. 800
11 – 18 г. 1500
  Възрастни:
18 – 30 г. 800 – 1000
30 – 50 г. 800 – 1000
  Мъже след 70 г. 1200
  Бременни и кърмещи 1200
  Жени в период на менопауза:
не получаващи лекарства 1500
получаващи естрогени 1000
получаващи витамин D 800

Забележка: Под дневна потребност се разбира калция, постъпващ в организма, включително и чрез храната. Известно е, че дефицитът на прием на калций средно е 350 мг на ден (останалата част организмът получава чрез храната).

Защо калцият трудно се усвоява?

Той се абсорбира добре само от продукти, които не са подложени на топлинна обработка. В противен случай “царят на минералите” губи своята царска сила и става просто неорганично вещество, което практически не се абсорбира от тялото. Същото се случва и с калция, съдържащ се в пастьоризирано мляко, киселото мляко и изварата. Тези продукти не могат да осигурят на организма висококачествен калций, защото и в тях той е в неорганична форма. Можете да попълвате потребностите от калций с мляко, но само при условие, че е прясно издоено.

За по-добро усвояване на калция е необходим минерален баланс в организма, а повечето хора днес имат метаболитни нарушения.

Дефицит на витамин D, необходим за нормалното усвояване на калция.

В основата на повечето калциево-съдържащи комплекси е калциевият карбонат, който въпреки естествения си произход (калций от яйчени черупки, стриди и др.), е с изключително ниска усвояемост и води до образуване на камъни.

За усвояването на неорганичен калций е необходимо голямо количество хлороводородна киселина, но в напреднала възраст и при някакви хронични заболявания, отделянето на хлороводородна киселина в стомаха намалява, което влияе върху процеса на усвояването на калция.

Поради това приемането на калциево-съдържащи комплекси е едно, а постигането на желания резултат е напълно друго нещо.

„Лимонов“ калций

Има различни калциеви съединения – калциев глюконат, карбонат, лактат и др.  Полезността на всеки зависи както от концентрацията на елементарния калций, така и от способността за абсорбция, т.е. биодостъпност.

Високото съдържание на калций не гарантира неговото усвояване. Калциево-съдържащите комплекси най-често използват калциев карбонат, получен от варовик, животински кости, черупки от стриди, яйчени черупки и други естествени продукти. Но, въпреки естествения произход, тези продукти се характеризират с ниска усвояемост.

Ето защо, специалистите съветват, тези комплекси обикновено да се приемат с лимонов сок. Защо? При взаимодействието на лимоновия сок и калциевия карбонат се образува калциев цитрат – лесно усвоим калций (активна съставка на Функционалния комплекс Цитрокалцевит). Въпреки това редовното консумиране на лимонов сок създава определени неудобства.

Калциевият цитрат е сол на лимонената киселина, т.е. органична киселина и има висока биодостъпност. При реакцията на калциевия цитрат със стомашния сок произтича активно освобождаване на калциеви йони, докато останалата част от лимонена киселина бързо си „намира работа“, защото е необходима на процесите за образуване на енергията в организма (Кребс цикъл или цикъл на лимонена киселина).

Усвояването на калциевия цитрат не зависи от възрастта и стомашна киселинност, затова той перфектно се абсорбира от всеки организъм – деца, физически отпаднали хора, хора със заболявания на панкреаса, както и на стомашно-чревния тракт.

Освен това калциевият цитрат не кристализира и не води до образуване на камъни, насърчава по-доброто усвояване на витамините и др.

Основни разлики между калциевия цитрат (лесно усвоим калций) и калциевия карбонат:

Усвояването на калция от калциевия цитрат е 2,5 пъти по-високо от този на калциевия карбонат.

Калциевият цитрат значително намалява отделянето на калций в урината.

Калциевият цитрат води до по-силно понижаване нивото на паратиреоидния хормон – хормона, който „почиства“ калция от костите.

Усвояването на калциевия карбонат зависи от нивото на солната киселина, а калциевият цитрат се абсорбира независимо от нивото на киселинност на стомаха. Това свойство е особено ценно за възрастни хора, защото след 50 години киселинността на стомаха е значително намалена. В същото време тялото им има повишена нужда от калций и висок риск от развитие на остеопороза. При намалена киселинност на стомаха абсорбцията на калциев карбонат може да падне до 2%, а от калциевия цитрат тялото получава 11 пъти повече калций, отколкото от карбонатата.

Страничен ефект при високи дози калциев карбонат е намаляване нивото на киселинност на стомаха, което води до метеоризъм, запек, намаляване на защитните сили на тялото. Цитратът не само има много по-малко странични ефекти, но освен това спомага за усвояването на витамин С и различни минерали.

Калциевият цитрат, за разлика от карбоната, не се отлага в бъбреците, а при продължителна употреба помага да се намалят процесите на образуване на камъни, тъй като той е инхибитор на кристализацията на калциевите соли, образуващи камъните.

Калциевият цитрат е много ефективен при заболявания на пикочните пътища, защото алкализира урината и бързо потиска инфекцията при възпалителни процеси, което води до бързо елиминиране на неприятните прояви на цистит – болка, парене и т.н.

Лесно усвоим калций
Био добавка с лесно усвоим калций – Цитрокалцевит

Компания TianDe предлага модерно решение – продукт с висока биологична стойност на основата на калциев цитрат (лесно усвоим калций) и комплекс от жизнено важни витамини – БАД ЦИТРОКАЛЦЕВИТ.

Каква е разликата между Цитрокалцевит и други калциево-съдържащи комплекси на пазара?
Препоръчителната доза Цитрокалцевит попълва дефицита не само калций, но също така и на основни витамини – А (100%), D3 (120%), В1 (60%), В2 (60%), В6 (60%) В12 (80%), С (80%), Е (40%), биотин (100%), фолиева киселина (100%).

Комплексът Цитрокалцевит се препоръчва за възрастни и деца, бременни и кърмещи жени. Той може да се превърне в основен продукт на всяка здравна програма, тъй като помага да се елиминира основната причина за зашлаковане на организма и повечето заболявания – повишената киселинност на тялото.

За разлика от абсолютното мнозинство от калциево-съдържащи комплекси, не изисква допълнително приемане на лимонов сок!

Необходим ли Ви е комплексът Цитрокалцевит?

За да прецените направете този малък тест. Следните характеристики отнасят ли се за вас:
възраст над 30 години, жена, деликатна конструкция, чести стресови ситуации, лош сън, влошена памет, чувство на апатия, прием на хормонални средства, вкл. контрацептиви;

в ежедневния рацион участват малко пресни зеленчуци, плодове, много месни и колбасни продукти, захар;

злоупотреба с кафе; липса на системна физическа активност, лоши навици (пушене, злоупотреба с алкохол);

чести, но кратки респираторни заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат, проблеми със зъбите, алергии, затлъстяване, проблеми с кожата (акне, пукнатини в ъглите на устата, сухота на кожата и устните, кожни обриви, кожни болести);

косопад, ранно побеляване, изтъняване, разслояване и пигментация на ноктите.
Ако поне 2-3 от горните признаци се отнасят за Вас, трябва да приемате БАД Цитрокалцевит. Ако не сте намерили подобни признаци, приемайте този витамино-минерален комплекс, за да предотвратите подобни състояния.

БАД Цитрокалцевит може да се приема самостоятелно или в комбинация с други продукти.

Бъдете здрави и красиви с Цитрокалевит TianDe – лесно усвоим калций!


С етикети , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 коментара за “Лесно усвоим калций в БАД Цитрокалцевит

  1. Здравейте,синът ми е с хипопаратиреоидизъм почти от бебе. Вече сме на 5 години. Приема ATITEN (Витамин Д). Дали ще имаме проблем с ПРИЕма на Цитрокалциевит?

    1. Няма проблем да приема Цитрокалцевит 2 пъти по 1 таблетка 1 месец. След това по половин таблетка 2 пъти. Приема се след обяд и вечер след храна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *