Полускъпоценният камък Турмалин


Ако сте любител на скъпоценните камъни, никога няма да подминете изделията с турмалин. Той грабва погледа със своята красотата и разнообразие от цветове. Бижутата с този оригинален камък обикновено не се задържат по рафтовете на бижутерийните магазини, защото е много рядък и винаги привлича вниманието. Турмалинът е високо ценен от бижутерите заради многообразната си цветова гама.

В природни условия този камък се намира под формата на кристали, имащи игловидна или цилиндрична форма, както и във формата на призми. Размерът на кристалите на турмалина намерени в природата варират от един до няколко десетки сантиметра в дължина.

камък турмалин

Но най-интересното и привлекателно в този камък са цветовете. От момента на появата на турмалина до днес има повече от 50 нюанса на различни цветове. Малко е това, че той се различава с разнообразието от цветове при първо виждане, но и ги променя, когато светлината е естествена дневна или изкуствена. Няма такъв отенък, който може да се нарече приоритетен за този камък. Има червени, сини, зелени, розови, жълти нюанси. Има камъни с ивичесто оцветяване на всички цветове на дъгата, с преходи от черен до прозрачен нюанс.

Името на камъка “turmali” в превод от тамилски, националния език на Цейлон, означава “смесен” и това определение прецизно изразява неговата многоцветност. Има и версия за значението на думата “turmali” като камък, привличащ пепел.

 Приложение на камъка турмалин

Обикновено турмалинът се свързва с бижутата, но за някои специалисти са известни други негови свойства. Минералът не само е красив, той съдържа голяма част от елементите на Менделеевата таблица – 26. Това негово качество позволява той да бъде използван и извън бижутерията.

 Прилага се широко в медицината:

Излъчва инфрачервени лъчи, поради което се използва за лечение на стави, на неговата основа се създават физиотерапевтични устройства и прибори.
Активира производството на костни клетки, поради това се прилага при лечение на остеохондроза, болки в гръбначния стълб, дискова херния, възстановяване на хрущялните тъкани, фрактури;
Помага при простатит и много проблеми в пикочо-половата система.
Използва се като допълнително средство при лечението на женски заболявания.

Друга особеност на този камък е неговата способност да излъчва такъв брой йони, които могат да бъдат използвани за пречистване на въздуха и свеждане до минимум на вредното въздействие на електроуредите върху човека. Изделие с турмалин се поставя например в близост до телевизор, компютър или микровълнова фурна у дома.

На благодатната основа на научно доказани факти за лечебните способности на турмалина, възникват много легенди и за неговите магически свойства: камъкът укрепва мъжката сила, удължава младостта на жените, помага за забремяване и т.н. Да вярва или не в магическите свойства – е индивидуално решение на всеки човек, но това, че лечебните свойства на турмалина са проверени чрез многогодишен опит и научни изследвания, не може да бъде опровергано.

Днес, много компании предлагат огромен избор от най-различни продукти с турмалин. Компания TianDe също разработи такива в своята продуктова линия „Здраве“ – колан, яка, лакътник и наколенки – за възстановяване на свободното и комфортно движение. Продуктите са изработени от съвременни материали, лесно се регулират и фиксират към тялото, по-евтини са в сравнение с конкурентните от други производители и действително помагат.

Терапевтичният ефект на тези продукти се осигурява от уникалните свойства на турмалина – благодарение на йоните на този минерал, се осигурява суха топлина на ставите – кръвоносните съдове се разширяват, мускули и връзки загряват, отстранява се тяхната скованост и разбира се болката си отива.


С етикети , , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *