SPF защитен фактор и UV лъчения


 Въздействието на UV радиацията е невидима и незабележима.

Ултравиолетовото излъчване на слънчева светлина практически постоянно въздейства на човека. То може да бъде директно (когато слънцето грее) и непряко (в дните с мъгла), а неговата интензивност и рисковете свързани с него зависят от сезона. Затова нашата кожа се нуждае от постоянна защита.

SPF защитен фактор и UV лъчения

 Слънчеви лъчения:

Съществуват три типа слънчеви лъчи – UVA, UVB и UVC, като ние се интересуваме само от първите два, тъй като UVC лъчите не достигат земята и се филтрират от озоновия слой на нашата планета. UVA и UVB могат да се отразят пагубно на човешкия организъм, що се отнася до слънчево изгаряне и фотостареене.

UVA лъчите са дълговълнови и присъстват в живота ни всеки ден от момента на изгрев до залез слънце. Те са активни през цялата година, независимо от климатичната зона, температурата навън и времето. Преминават през облаците, с лекота преодоляват тази бариера и „галят“ нашата кожа. Даже и прозорците за тях не са преграда! Именно поради това някои козметолози предлагат да се използват слънцезащитни кремове даже вкъщи.

UVA лъчите са пигментообразуващи и представляват 95% от слънчевата радиация, достигаща до Земята. Тези коварни лъчи провокират синтез на свободните радикали и в последствие, стареене на кожата. Последните проучвания показват, че последствията от тях са не по-малко негативни от тези на UVВ лъчите, що се касае до злокачествените образувания, като те могат да предизвикат значителни клетъчни изменения в дълбоките слоеве на кожата (кератиноцитите в базалния слой на епидермиса), където се зараждат някои видове рак.

UVB лъчите са средни вълни на ултравиолетово излъчване. Смята се, че те са много по-опасни от дългите вълни. За щастие, само 5% от тях достигнат земната повърхност. Всичко останало се абсорбира от озоновия слой и облаците. Те показват най-голяма активност от 11:00 до 16:00 часа. Именно тези лъчи са отговорни за слънчевото изгаряне и зачервяване на кожата. На тях се дължи слънчевото изгаряне, ускореното стареене на кожата, както и развитието на повечето форми на рак. Интензитета на този тип лъчи варира според сезона, географското местоположение и времето от денонощието. UVВ лъчите не могат да проникват през стъкло.

При контакт на UVA лъчите с кожата, човек не усеща никакви болезнени симптоми, но тези лъчи проникват дълбоко в кожата и достигат клетките на дермата. Лъчите провокират отделянето на свободни радикали, които могат да причинят в дългосрочен план увреждане на клетките.

UVB лъчите проникват само в епидермиса. Именно благодарение на това нашата кожа придобива бронзов цвят. Въпреки това и тези лъчи може да доведат до изгаряния на кожата, както и стимулиране развитието на рак на кожата.

Въпреки вредата, която UVA и UVВ лъчите нанасят на кожата все още са обект на изследване, но е доказано, че тяхната комбинация носи значителен риск от увреждане на кожата и може да доведе до необратими последици – ракови заболявания и преждевременно стареене.

 SPF (sunburn protection factor) – слънцезащитен фактор

Как да разчитаме SPF. Факторът за предпазване от слънчево изгаряне (SPF) показва теоретично времето, през което можете да останете изложени на слънце без да предизвикате слънчево изгаряне. Например продукт с SPF30 ще Ви позволи да се излагате на слънце 30 пъти по – дълго без да застрашите кожата си от изгаряне, отколкото, ако не използвате слънчева защита.

Пример: Ако кожата Ви изгаря за 10 минути без Фотопротектор, нанасянето на продукт с SPF30 ще увеличи това време 15 пъти, т.е. времето, през което няма да изгорите, се увеличава на 300 минути. До скоро SPF защитен фактор се отнасяше само за степента на предпазване от ултравиолетовите В лъчи (UVB rays) и имаше големи различия между стандартите на отделните държави.

Доколко да се доверим на SPF защитен фактор

На практика, освен продуктите за защита от вредните слънчеви лъчи, съществуват множество странични фактори, които оказват влияние на степента на защита от слънцето. Някои фотопротектори могат да бъдат измити частично или напълно при къпане или при изпотяване. Неравномерното или недостатъчното нанасяне на слънцезащитния продукт може да остави участъци от кожата Ви с намалена защита или дори незащитени, а употребата на някои антибиотици или продукти, деривати на Витамин А (като Ретинол, например), могат да доведат до завишаване на чувствителността на кожата към слънцето.

Не забравяйте и факта, че около обяд слънчевите лъчи са най-опасни! Хладният вятър много ефикасно може да замаскира силата на слънцето и да Ви подведе – внимавайте! Друг важен фактор, който трябва да се вземе под внимание е отразяването на слънчевите от някои повърхности, което увеличава силата на слънчевата радиация: сняг – до 85% ; пясък – до 17% ; вода – до 5% .

SPF защитен фактор и UV лъчения
“Зелена” козметика ТианДе с SPF защитен фактор

За да се постигне максималната защита, която даден продукт предлага, без значение от неговия SPF защитен фактор, е необходимо той да се нанесе 15-30 минути преди излагането на слънце! След това не пропускайте да го нанесете отново, в съответствие с указанието на опаковката. Не всички фотопротектори са водоустойчиви, така че внимателно прочетете листовката им и внимавайте, когато се къпете или се потите – може да се наложи да нанесете продукта отново в много по-кратък срок от този, който означения SPF предлага.

 Витамин D и използването на фотопротектор

Любителите на тен се аргументират с необходимостта от витамин D. Този витамин действително се синтезира в нашият организъм само под действието на слънчевите лъчи, т.е. под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Той наистина е нужен. Смята се, че се бори с депресията, а именно участва в регулирането на тирозинтидроксилаза – фермент, необходим за произвеждането на дофамин (тъй наречен хормон на щастието), а също адреналин и норадреналин.

Други твърдят, че стоенето на слънце не е много полезен навик, а витамин D не оправдава фотостареенето и ранните бръчки предизвикани от същите ултравиолетови лъчи.
Трети не отричат, че Витамин D е от изключителна важност за ключови процеси в човешкия организъм. Те се опасяват, че при непрекъснато използване на Фотопротектор с висок фактор е възможно синтеза на  Витамин D в кожата да бъде нарушен и дефицитът му да се отрази на правилното му функциониране.

 Какво да правим?

Отговорът не е труден – използвайте КАЧЕСТВЕНА ЗАЩИТНА КОЗМЕТИКА и се излагайте на слънце с мярка!

SPF защитен фактор
“Зелена” козметика ТианДе с SPF защитен фактор

Водоустойчивото слънцезащитно мляко SPF 30, на компания TianDe, е с комплексна защита UVA и UVB фактор. То ще ви помогне да се наслаждавате на слънцето, без то да вреди на кожата и здравето Ви.

За предпазване на лицето е подходяща козметичната серия Phyto Code  – “зелена“ серия със защитен SPF фактор. Продуктите от серията предпазват лицето от 85% до 95% от вредните ултравиолетови лъчи, като същевременно не блокират синтеза на витамин D в кожата.

“Бърза помощ”, която можете да вземете със себе си и която осигурява отлична постзагарна грижа – Балсамът “Талисман” (повече от 97% натурални съставки) и Гелът “Алое Вера” (повече от 98% натурални съставки).


С етикети , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *