Турмалинови сфери – за пране без химия!


Турмалинови сфери за пране без химия – безопасно, екологично и икономично!

 Доколко и как „почистват” праховете за пране?

Всяка майка и домакиня се стреми да има възможно най-чистото и бяло пране. Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до това, кой прах ще отстрани напълно петната и най-силно (и приятно) ще ароматизира дрехите. По-актуалният въпрос за съвременните домакини и майки е безопасността на продукта. Както знаем всеки перилен препарат съдържа десетки химични вещества. Но дали конвенционалните препарати наистина постигат това?

Повечето прахове съдържат редица химикали, за които милеещите за планетата хора ако знаеха повече, едва ли биха ги ползвали отново. Почти всеки обикновен прах за пране съдържа почистващи вещества (ПАВ – анийонни или нейонни), стабилизатори, фосфати, оптически избелители, ензими, ароматизатори.

Повърхностно активни вещества (ПАВ)

В повечето перилни препарати се използват анийонни повърхностно активни вещества (А-ПАВ) – сравнително евтини и в същото време силно агресивни. Те не са биоразградими и се натрупват в природата, като образуват пяна в реките и езерата.

Научно доказан факт е, че 100 грама А-ПАВ могат да убият кон с тегло 300 кг до 24 часа. Разбира се, ние не ядем прах за пране, но А-ПАВ въпреки това проникват в телата ни чрез напоените при прането с А-ПАВ дрехи. Даже след 10-кратно изплакване с гореща вода А-ПАВ не се отмиват от тъканите. Най-много се задържат в материи от вълна и смес от вълна и памук.

В изпраните дрехи се съдържа около 4 микрограма ПАВ на 1 кв.см. Кожата на възрастен човек има площ, средно 2 кв.м. Не е сложно да се изчисли, че за един ден през кожата ни преминават около 0,08 г от тези вредни вещества. За година се събират почти 30 г. В продължение на 20 г. – около 600 г. За 30 г. около 900 г. А в пенсионна възраст в тялото ни постъпват около 2 кг. анийонни повърхностно активни вещества. В черния дроб постъпват 0,6% от общото количество А-ПАВ просмукани от кожата ни, а в мозъка – 1,9%.

А-ПАВ се разтварят от мазнините на човешката кожа, разрушават хидролипидната защитна бариера, нарушават целостта на клетките, проникват в микросъдовете на кожата, навлизат в кръвния поток и се разпространяват по целия организъм, като засягат вътрешните органи. Отприщват се патологични имунни реакции.

Едни от най-честите последствия от контакта с перилните препарати са алергичните реакции. Тяхната численост непрекъснато нараства. През последните десетилетия алергиите нарастват лавинообразно и днес в Русия една трета от хората страдат от някаква алергия. Всеки 12-и човек е болен от астма. А-ПАВ причиняват мъжки стерилитет.

Фосфати

Те създават идеални условия за проникване на ПАВ през кожата и способстват за повишеното натрупване на тези вещества върху изпраните тъкани. Попаднали в човешкия организъм, фосфатите се свързват с йоните на калция, което води до разрушаване на костното вещество и остеопороза. А-ПАВ и фосфатите причиняват рак. Фосфатите и хлорът съставляват между 35% и 75% от химическия състав на перилния препарат. Фосфатите в праховете се използват, за да отстранят твърдите наслагания при прането, да направят праховете по-ефективни и да попречат на повторното залепване на мръсотията при прането.

През канализацията ПАВ и фосфатите се изливат в реките унищожавайки водната екосистема. Засилват парниковия ефект, намаляват способността на океаните да абсорбират въглеродния диоксид. Това води до глобално изменение на климата, а изменението на климата – към наводнения, суша, урагани, намаляване на питейната вода, изчезване на живите организми… ПАВ и фосфатите се просмукват през пречиствателните станции и се връщат като бумеранг към нас с питейната вода, замърсените плодове и зеленчуци в почти същата концентрация в която ние ги изливаме в канала.

Оптически избелители

Това са синтетични багрилни вещества, които поглъщат светлината в ултравиолетовия спектър и отделят светлина в синия. По този начин тъканите изглеждат по-бели (без на практика да са по-чисти). Избелителите дразнят кожата, лигавиците, очите и най-вече дихателните пътища, токсични са за рибата и други водни организми.

Различните ензими (протеаза, амилаза, липаза) ефективно премахват петна с органичен произход, но са един от основните причинители на алергии.  Оцветителите, ароматите и консервантите пък се произвеждат от петролни деривати, за които има сериозни съмнения, че са канцерогенни.

Разбира се, компаниите, които произвеждат миещи препарати, къде под натиска на законодателството, къде за да задоволят търсенето на екологични продукти, заменят доколкото е възможно някои от тези вещества с по-безвредни. Така или иначе обаче напълно безопасен – както за нас самите, така и за природата прах за пране не съществува. Да ходим с мръсни дрехи обаче също не е приемливо. Затова за повечето от нас прахът за пране е необходимото зло, без което не можем.

И така, без много да се замисляме, ние плащаме за чистотата не само с пари, но и със собственото си здраве!

 Компания TianDe предлага алтернатива

Турмалинови сфери за пране

Безопасно пране чрез 100% натурални съставки – Турмалинови сфери за безопасно пране (144301). Те заместват праха и омекотителите за пране. Супер икономични и напълно екологични. Това е революционна, иновативна технология за изпиране без вредни химикали. Вместо химическо изпиране, компания TianDe предлага физично, т.е. на основата на физичните свойства на природните компоненти налични в сферите – гранули от турмалин, зеолити, редкоземни метали, сребро. Поради липсата на агресивни химически съставки, сферите са напълно безвредни за човешкото здраве и околната среда. Не предизвикват дразнене и алергични реакции. Наистина ли препаратите за пране са толкова незаменими? Оказва се, че не!

Като велик художник, природата умее с малко средства да постигне значим резултат.“ – Хайнрих Хайне

турмалинови сфери    

Турмалинът е един от най-интересните скъпоценни камъни със сложен и непостоянен химичен състав.  В състава на турмалина влизат: калций, калий, магнезий, манган, желязо, силиций, йод, флуор и други съставки – 26 на брой микроелемента от Менделеевата таблица. Името на турмалина произхожда от сингалската (Шри Ланка) дума “turamali” – камък със смесени цветове. Други преводи го третират като „камък, привличащ пепелта”, което е свързано със свойството му да се наелектрезира при нагряване. Характеризира се с изключително високо отрицателно поле, високо съдържание на отрицателни йони. Той излъчва инфрачервени лъчи. Има способността при леко нагряване да почиства околната среда от бактерии и микроорганизми и да освежава. Придава аромат на естествен свеж планински въздух.

 

Зеолит – естествен минерал с невероятни физически качества, благодарение на неговата специална кристална структура. Тази структура му осигурява електрично реактивна повърхност от над 450 кв.м. на грам. Натоварената с отрицателно електричество повърхност дава възможност зеолитът да привлича и задържа катиони от средата, в която се намира и от своя страна да отделя други. Поставен във водна среда, зеолитът елиминира всички вредни за човека вещества от нея, включително и радиоактивно замърсяване. В екосферите се използват в качеството на омекотител.

 

Колоидното сребро има антибактериални свойства. Среброто е естествен антибиотик, дезинфикцира водата като я пречиства от бактерии и микроорганизми. /В чаша чешмяна вода има около 10 милиона бактерии, а същата вода в сребърна чаша става лековита/ Среброто има още антивирусни, противогъбични свойства. Ако антибиотикът унищожава 6-7 вредни бактерии, среброто унищожава 650 патогенни бактерии, вируси, гъбички и плесени. За разлика от антибиотиците среброто не унищожава положителните бактерии за флората.

След изпиране с екосферите, прането няма нужда от допълнително изплакване, което спестява още от разходите за ток и вода. Турмалиновите сфери дават превъзходни резултати при изпирането на различни тъкани, без участието на фосфати и повърхностно активни вещества. Гранулите в сферите имат силен антибактериален ефект, премахват лошата миризма, дават на тъканите удивителна мекота, свежест и запазват яркостта на цветовете. Турмалинови сфери ТианДе са подходящи както за изпиране на ръка, така и за пране в пералня с използване на топла или студена вода.

Благодарение използването на екосферите, жените ще предпазят своите ръце от сухота, от неприятното усещане за парене при попадане на прах за пране върху малки ранички на кожата, а цялото семейство от появата на дерматит, екзема, астма, понижен имунитет и още по-сериозни здравословни проблеми.

Турмалинови сфери – предимства:

 БЕЗОПАСНИ за човешкото здраве. Не предизвикват алергични реакции и други неприятни последици за здравето. Подходящи за изпиране на детски дрехи.

 ЕКОЛОГИЧНИ. В състава им отсъстват летливи химически вещества. Сферите с турмалин са абсолютно безвредни не само за човешкото здраве, но и за околната среда.

 ИКОНОМИЧНИ. Заместват и праха за пране, и омекотителя. Имат антибактериално действие, премахват неприятни миризми. Придават на прането невероятен аромат на свежест. Един комплект турмалинови сфери е достатъчен за около 1200 изпирания или 2 години ежедневна употреба за домашни нужди или обществени перални.

Турмалинови сфери за пране без химия

 Пет най-основни приложения на турмалинови сфери ТианДе

За да се проявят уникалните свойства на турмалиновите сфери напълно, трябва да се използват целенасочено. Предлагаме 5 от най-добрите специализирани приложения на екосферите:
 Безопасно изпиране на дрехите. Особено се препоръчва за хора с чувствителна кожа, алергии или възпаления. Използвайте сферите вместо прах за пране или допълнително изплаквайте бельото с тях. В този случай трябва да имайте предвид, че сферите се състоят от естествени материали, които не са предназначени за избелване на бяло бельо. Тук наистина трябва да избирате – снежно бели дрехи или вашето здраве. А може би просто трябва да си закупите цветно бельо.

 За съхраняване на яркостта на цветовете. С цел да се запази или възстанови първоначалния цвят на вече избледняла дреха, екосферите са най-подходящи! Ако държите все пак на бяло бельо, използвайте екосферите след обичайното изпиране с прах за пране.

 Ефективно изплакване. Използвайте сферите за основно или допълнително изплакване на прането след измиване конвенционалния прах. “По време на изпирането с екосферите става ясно доколко нашето бельо е пълно с прах за пране – свидетелстват първите отзиви – Пяната от ПАВ останала в дрехите продължава да се образува и образува”. Именно тези “странични ефекти” на традиционните перилни препарати правят дрехите по-твърди и по-бледи, в резултат на което те не само губят своята форма, но се превръщат в източник на раздразнение.

 Грижа за изделия от пух и пера. Изпирайте със сферите якета и меки постелни принадлежности (възглавници, одеяла). При изпиране с конвенционалните прахове има редица проблеми – сбиване, заплитане на пух и пера, остатъци от прах за пране – след изплакване остават бели петна и ивици … Чрез изпирането с турмалиновите сфери не само ще избегнете тези неудобства, но ще придадете на износените вече дрехи лекота и обем, като на нови.

 Грижа прашни и пухкави вещи като меки играчки или плюшени покривки за седалки на кола. Обичайното изпиране на такива вещи само ще влоши външния им вид, но след използване с турмалиновите сфери, те ще бъдат като нови.

Екосферите за изпиране са първият продукт от екопрограмата на компания TianDe. Със закупуването на комплект турмалинови сфери вие спонсорирате засаждането на иглолистно дърво.

Засаждането на иглолистни дървета е ефективен начин за възстановяване на екологичното равновесие. Те произвеждат по-голямата част на кислорода на земята и във въздуха фитонциди – летливи биологично активни вещества, които могат да унищожават различните видове бактерии. Освен това осигуряват естествена среда за обитаване на животни и птици.  Основно дървесината се добива в иглолистните гори, така че нейната площ катастрофално е намаляла.


С етикети , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *