Пасти за зъби ТианДе. Хигиена на устната кухина


Статия

Ако търсите лечебно – профилактична паста за зъби, компания TianDe предлага именно такива в продуктовата си линия “Грижа за устната кухина”.

На пръв поглед изглежда почти невъзможно един болен зъб да даде началото на сериозен здравословен проблем. Лекарската практика обаче показва точно обратното. По мнението на някои специалисти могат да бъдат изброени до 80 заболявания, в основата на които е инфекция в зъбите или венците. Сред тях са нарушения във функциите на сърдечно-съдовата система, ревматизъм, заболявания в стомашно-чревния тракт, бъбреците, очите, ушите, ендокринната система и дори нервни разстройства. Последните могат да се появят само при наличие на дълго съществувала и остра болка в зъбите.

Добрата зъбна хигиена способства и за предотвратяване на заболяванията на дихателните органи. Бактериите, които обитават устната кухина, могат да предизвикват още пневмония, възпаление на белите дробове и други заболявания. Те повлияват особено хората с по-уязвимо здраве. Зъбите трябва да се мият не по-рядко от два пъти всеки ден, но най-добре след всяко хранене.

Огнището на възпаление в устата играе не само ролята на пусков механизъм за редица болести, но и затруднява лечението на други. Така например, при 98% от страдащите от язва в един момент се появява и пародонтоза. Стрептококите, които се размножават в болния зъб, отделят токсини, които възбуждат зъбния нерв и оттук затормозяват работата на други органи.

Ясно е, че хигиената на устата е не само за красота, тя преди всичко е за здраве! Така че на грижата за устната кухина трябва да се обърне особено внимание!

 Каква паста за зъби да ползваме? Пастите за зъби се делят на:

Хигиенна паста за зъби

Действие:
почистват;
дезодорират устната кухина

Лечебно – профилактична паста за зъби

Действие:
анти-кариесно; десенситивно (срещу свръхчувствителност);
противовъзпалително; избелващо.

Според експертите – не съществува универсална паста за почистване на зъбите. Това се дължи на факта, че състоянието на устната кухина като цяло е много различно при различните хора. Така че, пастата за зъби, която е подходяща за един човек може да е напълно неприемлива и дори опасна за друг.

В една паста за зъби, за да бъде ефективна и пълноценна, се съчетават десетки компоненти, които почистват, избелват, придават вкус и т.н. Въпреки че всеки ден използваме пастата, много рядко се замисляме за нейните съставни вещества и защо присъства в нея всяко едно от тях. Към основните компоненти на пастата за зъби спадат абразивните, гелообразуващите, пянообразуващите, влагозадържащите вещества, оцветителите и вкусовите добавки. Всеки компонент си има своето важно предназначение:

  • има пасти за зъби, основната цел на които е да защитават зъбите от кариес. Други предпазват от образуването на зъбен камък, трети имат избелващ ефект. Четвърти предпазват от възпаление на венците.
  • има пасти за зъби, които обединяват тези свойства, но отново по различни начини. Поради това, те трябва да се избират индивидуално.
Пасти / гел за зъби
Лечебно – профилактични пасти и гел за зъби с натурални компоненти
 Избор на паста за зъби

При избора на паста за зъби всеки трябва да обърне внимание на собствените си проблеми в устната кухина и кои от тях ще разреши с избраната паста. При избор на пасти с терапевтичен ефект,  те трябва да се редуват. Привързаността към коя да е паста е неразумно. Препоръчително е дори сутрин и вечер да се използват различни видове.

 Основни компоненти в пастата за зъби

Абразивните вещества трябва да почистват и полират зъбите.
За засилване на почистващите свойства, а също така за профилактика на раздразващото действие върху лигавицата на устната кухина, в състава на пастата се включват пенообразуващи компоненти.
Приятен цвят, миризма и вкус придават оцветителите и подсладителите. Като правило те са масла или синтетични ароматизатори: мента, лимон, канела и други подобни.
Заместителите на захарта оказват влияние на вкусовите качества на пастата за зъби. Това са най-често сорбит, ксилит, цикламат. Те не се разлагат от бактериите на зъбния налеп и способстват за предотвратяването на кариеса.
За да може пастата да бъде пластична и лесно да излиза от тубичката, в нейния състав се добавят вещества, които способстват за задържането на влагата. Благодарение на тях пастата се съхранява дълго време, а нейните вкусови качества се увеличават.

В пастата за зъби се добавят и други компоненти. Това зависи от предназначението на пастата и от нейната лечебно-профилактична насоченост.

Козметичната линия Tiande включва пасти и гел за зъби.

Днес повече от хората правят избора си в полза на гел за зъби. Геловете имат по-ефективна структура в сравнение с пастите за зъби поради намаленото механично въздействие върху венците, а също и поради по-доброто им проникне в по-трудно достъпните зони на устната кухина. Наравно с най-добрите пасти, геловете изпълняват своята основна функция – да осигурят защита и профилактика на кариес, ефективно да отстраняват налепи върху зъбите.

Пасти и гел за зъби ТианДе
Лечебно – профилактични пасти и гел за зъби

Всеки гел за зъби Tiande образува защитна бариера на повърхността на зъбите. Предотвратява кариес и образуването на зъбен камък, доставя калций на зъбния емайл. Влизащият в неговия състав ксилитол* потиска образуването на зъбна плака, а флуорът* (0,082%) – укрепва зъбния емайл.


*Ксилитолът е вид многоатомен захарен алкохол, с петвъглеродна структура, който е природен продукт и се извлича от растения.  Той е с най-ефективно действие срещу кариозни процеси в устната кухина. Приема се, че при употребата му рискът от кариес намалява с 80%.

*Доказано е, че флуорът в изключително малки дози, действително е способен да помага на нашите зъби.


Геловете за зъби Tiande ефективно се борят с кървенето на венците и причините затова, гарантирано предотвратяват появата на лош дъх в устата за дълго време. Оставят приятно усещане за свежест, чистота и комфорт.

Всяка лечебно – профилактична паста за зъби Tiande е клинично изпитана в лаборатория.

 Гел за зъби “Течен калций” (здрав емайл), 120 гр
Гелът  „Течен калций” е за ежедневна грижа за вашите зъбите. Уникалната му формула с течен калций намалява чувствителността на нервните окончания на зъбите, ефективно премахва плаката, избелва ги,  предотвратява появата и развитието на кариес. Течният калций запълва пукнатини  по повърхността на зъбите, възстановява  повредения емайл.

 Гел за зъби “Натурална бамбукова сол” (здрави венци), 120 гр
Съдържа екстракт от бамбук, благодарение на който ефективно се бори със заболяване на венците, предотвратява кървене, заздравява зъбите и предотвратява образуването на зъбен камък, предпазва от пукнатини. Дълго време запазва дъха свеж.

 Гел за зъби “Естествени океански перли” (естествена белота), 120 гр
Предназначен е предимно за избелване на зъбите. В същото време благодарение на състава си, той успешно предпазва от зъбен кариес, предотвратява зъбен камък, премахва плаката от повърхността на зъбите и освежава дъха. Технологията за избелване White Bond с естествени перли ефективно премахва пигментни петна, възстановява естествената белота на зъбите без да уврежда емайла.

В състава на лечебно – профилактична паста за зъби Tiande участва:

калциев карбонат – неорганично химическо съединение, сол на въглеродната киселина и калций – градивно вещество за черупките на различни водни животни, на охлювите и на яйцата. Използва се за бял хранителен оцветител Е170.

дестилирана вода – пречистена вода, която не съдържа примеси и чужди тела. Получена чрез дестилация в специални апарати – дестилатори.

сорбитол – е хранителна добавка (E420).  По химичен състав това е висш алкохол, който има сладък вкус. Използва се като изкуствен подсладител и овлажнител. Получава се от глюкоза. Използва се в захарни близалки, сушени плодове, захарни изделия, пасти, сладкиши и дъвки. В естествен вид се среща в костилковите плодове и водораслите.

В съвременната козметика сорбитола се използва като овлажнител и сгъстител. Някои прозрачни гелове могат да бъдат направени само с негово използване, тъй като той има достатъчно висок коефициент на пречупване.

силициев диоксид – основен компонент на почти всички наземни скали. Аморфният непорест силициев диоксид се използва в хранителната промишленост като спомагателно вещество E551, възпрепятстващо слепването и образуването на „бучки”, в парафармацефтиката (пасти за зъби), във фармацевтичната индустрия като помощно вещество, както и като хранителна добавка или медикамент, като ентеросорбент.

глицерин – най-простият представител на триатомен алкохол. Във водата глицеролът се разтваря във всяко отношение, нещо повече, той е хигроскопичен. Затова, прибавен към смеси, ги прави по-трудно съхливи. Например глицеролът се прибавя в кремове за ръце, пасти и др.

лимонена киселина – използва се в козметиката като рН регулатор, буфер, хелатен агент.

натриев лаурил сулфат – анионно повърхностно активно вещество. Само по себе си е  амфифилно вещество, което се използва в промишлеността като мощен почистващ и овлажняващ агент  при производството на по-голямата част от измиващите препарати, шампоани, пасти за зъби, козметика за образуването на пяна. Може да бъде силен алерген за някои хора.

ментол – органично вещество, важен вторичен метаболит на растението мента.  Широко се използва в хранително-вкусовата промишленост и медицината.

ароматизатор – за аромат и благоухание

натриев монофлуорофосфат (0,082) – има дезинфекционно и противовъзпалително действие, освежава устата. Използва се за предотвратяване на кариес и намаляване образуването на плаки по зъбите.

перлен прах – стрити натурални естествени перли и седеф, образуван в раковините на някои двучерупчести мекотели. Перлената пудра се използва за козметични цели за избелване и укрепване на зъбите, като биологично активна хранителна добавка, както и за лечение на възпаление на кожата, изгаряния, за бързо зарастване на рани и др. Перлената пудра подобрява обмяната на веществата и извежда свободните радикали, укрепва защитните сили  на клетките на организма, има силен подмладяващ ефект.

натриев бензоат – съединение бензоената киселина, има антибиотични свойства и подобрител на цвета. Натриевия бензоат е регистриран като хранителна добавка с код E211.

Препоръка: При прилагането на кой да е гел за зъби Tiande прибавяйте по-малко от Разтворимата маска Перлена пудра, ще ускорите и усилите въздействието на гела – заздравяване и избелване на зъбите.

Пасти и гел за зъби
Грижа за зъбите и венците. Устна хигиена
 6 основни правила за здрави зъби:

Правило 1: Хигиена
Стоматолозите постоянно повтарят, че редовната правилна грижа за устната кухина е залог за здрави зъби. Практиката показва, че всекидневната грижа за зъбите и венците намалява необходимостта от професионално лечение със 75-80%.

Ключът не е само в качеството на четката и пастата за зъби, а в целия комплекс от мерки за хигиена на устната кухина, които трябва да се извършват всеки ден: внимателно миене на зъбите минимум два пъти дневно, почистване на пространствата между тях и устната кухина след хранене (конци, изплакване, дъвка), редовно посещаване на стоматолог.

Правило 2: Храненето

За „противокариесното” хранене са важни двата фактора: пълноценни хранителни продукти и умерена честота на приемане на въглехидрати. При нормалните за повечето хора 3-4 хранения дневно трябва да се приемат продукти и от четирите основни групи: хлебни, млечни, месни и плодово-зеленчукови.

Калцият е основния строителен материал на зъбите. Той се съдържа в особено големи количества в орехите, зеленчуците със зелен цвят, млякото и млечните продукти.

Правило 3: Температурата на храната

Много студената или прекалено топлата храна е вредна за зъбите. Още повече вреди рязката смяна на температурата на продуктите, защото тя предизвиква образуването на микроскопични пукнатини върху емайла на зъба.

Правило 4: Грижи за венците

Вниманието, което освен на зъбите трябва да се обръща и на венците, присъства още в трудовете на медици от Античността и Средновековието. Така например според Корана зъбите трябва да се изплакват 5 пъти всеки ден, а да се чистят в зависимост от тяхното замърсяване и при появата на неприятен дух от устата.Лигавицата на венците предпазва устната кухина от микроби и затова изисква особена грижа.

Кръвотечението и възпалението на венците е една от честите причини за появата на неприятна миризма от устата и падане на зъбите.Лошата устна хигиена, пушенето, спецификата на употребяваната храна и недостигът на витамини могат да предизвикат неприятните заболявания на венците.

Правило 5: Флуорът

Той е необходим микроелемент за нашите зъби. Днес на пазара съществуват много препарати, които съдържат голямо количество флуор: пасти за зъби, поливитаминни комплекси, еликсири, дъвки. Не трябва да се забравя, че прекалено голямото количество флуор също толкова вреди на организма, колкото и неговият недостиг.

Правило 6: Редовен преглед при стоматолог

Това е другият залог за здрави зъби. Професионалното почистване, извършено от стоматолога, премахва налепите (ако това не може да се постигне с четката и пастата за зъби у дома), а ако кариесът е открит навреме, по-лесно ще бъде предотвратено неговото развитие.

 

Видео


С етикети , , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *