Грижа за детските зъби. Четка и паста Продентал


Грижа за детските зъби с четка и паста Продентал джуниър – ефективна и безопасна, специално предназначена за възраст 6+.

Каква ще бъде усмивката на детето, когато порасне? Това се определя от неговото орално здраве. Да се погрижим за неговите млечни зъби е много важно. Ако навреме не осигурим правилната грижа за тях, се поврежда не само техния емайл, но също така и зародиша на постоянните зъби!

През своя живот човекът има две съзъбия – временно/млечно и постоянно съзъбие. Залагането и образуването на зъбите започва още по време на бременността – 7–10 ембрионална седмица се залагат зародиши на всички временни/млечни зъби. При раждането си бебето има зародишите на всичките временни зъби, както и зародишите на някои от постоянните – шести, първи и втори (резци) и трети (кучешки) зъби. Различни заболявания и дефицити в храненето през бременността могат да повлияят върху правилното изграждане и развитие на зъбите от двете съзъбия.

 Временни /млечни/ зъби – 20 на брой

Всички знаем, че с малки изключения бебетата се раждат без зъби. В действителност обаче при раждането временните детски зъби са с почти напълно формирани коронки, които обаче не се виждат в устата, защото не са поникнали. Техният пробив започва на около 6-месечна възраст и приключва на около 2,5 – 3 години. При поникването си млечните зъби са с незавършено кореново развитие. То приключва до 2 години след пробива на съответния зъб.

Всички зъби имат приблизително време за пробив. Ако обаче появата на първите зъбки се забави или пък напротив, се случи доста по-рано, това не е притеснително. Като цяло сега се наблюдава по-ранен пробив и последваща по-ранна смяна на временните с постоянни зъби.

Детските зъби - млечни и постоянни

 Постоянни зъби – 32 на брой

След петата година у децата започват да растат постоянните зъби и е много важно млечните да са все още на местата си, защото те:
— ръководят посоката на растежа за постоянните зъби;
— са материал за тяхното изграждане;
— стимулират техния растеж.
Разклащането и падането на временните зъби се дължи на налягането, което упражняват пробиващите постоянни зъби. Те постепенно водят до коренова резорбция на млечните зъби като „стопяват“ корена на временния зъб.

Както временните, така и постоянните зъби, пробиват с незавършено кореново развитие. При вторите то приключва чак 3-4 години след пробива. Едва тогава има напълно оформен и развит зъб.

Детските зъби - оригинална снимка

(Панорамна снимка на дете на 7-годишна възраст с поникнали постоянни горни и долни централни резци, горни латерални резци и поникнали шести постоянни зъби (първи молари). Всеки момент предстои смяна на долните първи предкътници, а след тях на горните)

Най-често първите постоянни зъби, които пробиват са първите молари (шестите зъби), основни дъвкателни зъби. Те не изместват никой временен зъб, а поникват най-отзад след петите временни зъби. Това се случва на около 6-годишна възраст. Много често тези зъби са смятани от родителите също за временни, поради което грижата за тях се пренебрегва. Поради това са едни от постоянните зъби, които най-често се развалят. Причина за това е, че техният пробив често остава незабелязан. Това, че са разположени назад в труднодостъпен участък и малката възраст на детето, когато то все още не успява да се справя перфектно с оралната хигиена ги прави много податливи на зъбния кариес.

 Грижа за детските зъби

Миенето на млечните зъби трябва да започне веднага след техният пробив за да се намали рискът от развитие на зъбен кариес. Кариесът при тях се развива много по-бързо, защото те са по-малки и степента на минерализация на емайла е в пъти по-ниска от тази на постоянните. Родителите трябва да са наясно, че макар и временни, тези зъби имат своята функция и трябва да се поддържат здрави. Те служат не само за хранене на детето, но и за правилното произнасяне на някои звуци и думи, както и за да пазят място на постоянните зъби, които ще ги сменят.

Почистването на първите бебешки зъбки с парче чиста марля или бинт, напоени с преварена вода е метод останал в миналото, но е доказан в грижата за тях. На тяхно място сега се използват специални салфетки за еднократна употреба, напоени с разтвор, съдържащ ксилитол, не съдържащи алкохол, аромати и масла. Тези салфетки може да се използват за почистване на устата и на по-голямо дете (приблизителна възраст за използване на салфетки от 3 месеца до 6 години), ако няма възможност да се използва четка за зъби. Такива кърпички не само ефективно почистват зъбите, но и венците, езика, вътрешната страна на бузите от бактерии, предпазват зъбите от кариес, поддържат хигиената на цялата устна кухина. За най-малките съществуват още четки-напръстници /силиконов накрайник/, които са подходящи до навършването на 1-2 годинки и се прилагат без паста за зъби.

След това може да се използват меки детски четки за зъби, някои от които притежават грапавини за почистване и на езичето. До двегодишна възраст трябва да се използва безфлуорна паста за зъби, като на четката се поставя количество колкото грахово зърно.

Миенето на зъбите трябва да става задължително сутрин след ставане и вечер преди лягане и да продължава около 2-3 минути, като се почистват всички зъбни повърхности с кръгови движения и междузъбното пространство.

Не е добре да се дава мляко или сок на бебето за приспиване. Те съдържат лактоза и захар, които образуват киселина и разрушават зъбите. Нека последното нещо, което дете пие е чиста вода.

Към втората годинка, може да се премине към почистване на зъбките с  традиционните детска четка и паста.

Към третата годинка детето трябва да се приучава само да мие зъбите си всеки ден. Това трябва да става постепенно, без принуда, търпеливо и последователно. При бебетата и малките деца има повишен рефлекс за повръщане и при допир на четката със средата на езика, то започва да се дави. Това може да го изплаши и да предизвика отвращение към тази полезна и важна процедура.

Детски четка и паста за зъби Продентал

 „Инструменти“ в грижата за детските зъби

 Четка за зъби. Детето трябва непременно да има своя собствена четка за зъби, предназначена специално за деца, която отчита особеностите на детските зъби. Детските четки за зъби са изработени от синтетични влакна, меки и закръглени. Естественият косъм не е подходящ за тях, тъй като е предпоставка за размножаването на голям брой на микроби.

 Паста за зъби. Това е специална паста за зъби, детска. Съставът на тази паста е балансиран и абсолютно безопасен за детето (защото децата често поглъщат пастата за зъби). В детската паста за зъби може да има много малко количество флуорид. Не трябва да съдържа захар, консерванти и парабени.

Според съвременните проучвания, кариозни лезии се срещат в около 80-90% от децата с млечни зъби, а до момента на завършване на училището, около 80% от децата имат кариес на постоянните зъби. Да се предотврати разрушението на зъбната тъкан ще помогне единствено добрата хигиена на устната кухина.

Използването на четка за зъби Продентал Джуниър е подходящо както за млечните така и за постоянните зъби. Детските паста за зъби и четка за зъби Продентал Джуниър (6+) на компания TianDe, в тандем, идеално ще се справят с отстраняването на плаката, хранителните отпадъци и бактерии дори в трудно достъпните места, като по този начин се гарантира опазването на здравето на зъбите! Власинките на четката Продентал Джуниър са изработени от новаторски полимер, благодарение на които се постига максимално деликатно почистване. Нарушаването на целостта на емайла може да доведе до различни заболявания на зъбите, както и до тяхната загуба. Пластичността на власинките и техните заоблени връхчета позволяват четката ефективно да почистят езика и венците, където се събират около 90% от всички бактерии присъстващи в устната кухина, само с леко масажиране.

Грижа за детските зъби - четка и паста за зъби Продентал

Детската паста за зъби Продентал Джуниър е разработена специално за деца на възраст 6+ (млечни и постоянни зъби), притежава нежна формула с активни компоненти в «детско» дозиране, отчитащо особеностите на устната кухина на детето.

Тя грижовно и ефикасно почиства емайла благодарение на наличието на мек полиращ абразив от ново поколение – хидратиран силициев диоксид. Това е съвременен полиращ агент, осигуряващ безболезнено, щадящо почистване. Неговите сферични гранули деликатно, без да надраскват емайла, премахват плаката, полират зъбите. Освен това осигурява и ефикасна профилактика на детския кариес.

Пастата за зъби е безвредна при случайно поглъщане, защото няма флуор и парабени.

Има преобладаващ аромат и вкус на ябълка.

Почистването на детските зъби с „инструментите“ на компания TianDe е лесно, приятно, безвредно и ефикасно!


С етикети , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *