Копринените протеини, активна съставка TianDe


Нежността на китайската коприна

Смята се, че коприненият конец – продукт от жизнената дейност на копринените буби, е била открита в Китай през III хилядолетие пр. Хр. Според една легенда, китайската императрица Си Лин Ши намерила на листо от черница пашкул на пеперуда. Тя си помислила, че това е плод и решила да го опита. Случайно  изтървала пашкула в чаша чай и с изненада открила, че от него излизат светли нишки.

В друго предание се говори за Лей Цзу, първата съпруга на Жълтия император, легендарния прародител на китайците, живял в централната част на Китай преди около 5000 години. Идвайки при своя съпруг от югозападната част на страната, Лей Цзу донесла със себе си тайната за култивиране на черничевите копринени буби. Първоначално, тя учила хората как да отглеждат бубите, обяснявала им за пашкулите и как да изработват дрехи. Поради това следващите поколения приели Лей Цзу като основателка на бубарството. Много столетия никой извън Китай не успявал да овладее технологията на производство на коприна, тъй като за разкриването ù се наказвало със смърт. Огромни усилия са били изразходвани затова – да бъде разкрита тази тайна.

Не само за производство на копринени дрехи са били използвани копринените буби. Предачките на коприна установили, че кожата на ръцете им станала невероятно мека и гладка. Научавайки по пътя на опита за чудесните свойства на коприна, красавиците започнали да обтриват тялото си с копринени ленти за да имат нежна кожа. Плат от естествена коприна се използвал и за поддържане на красотата на косата – китайките подсушавали измитите си коси с парче копринен плат, в резултат на което техните коси придобивали извънреден блясък и мекота.

Съвременните учени, участващи в научни изследвания в областта на козметологията установили, че аминокиселините, които изграждат копринени протеини  имат ефективен хидратиращ ефект и правят кожата гладка и еластична, премахват чувството за стягане, изглаждат фините бръчки, създават неописуемо чувство на нежност. Тези свойства са намерили широко приложение в производството на лекарствена и декоративна козметика. Най-широко се използват три вида производни на коприната: копринени аминокиселини, хидролизирани копринени протеини и копринен прах или пудра.

Копринени аминокиселини

Копринените аминокиселини се получават от стрити копрнени влакна – сурова коприна (пашкула на копринената буба) чрез хидролиза последвана от деалкализиране и сушене.

Благодарение на ниското си молекулярно тегло, копринените аминокиселини лесно проникват в кожата и бързо попиват, като подхранват и дълбоките слоеве на кожата. Те мигновено запълват всички увреждания и неравности на кожата, като възвръщат нейната мекота и гладкост, играят ролята на отличи резервоари за влага. Освен това аминокиселините на коприната служат за резерв при синтеза на белтъци в кожата.

Копринени аминокиселини се използват при производството на различни кремове – хидратиращи, подхранващи, придаващи блясък, подпомагащи изглаждането на бръчките, за излекуване на рани.

В състава на шампоаните, балсамите и геловете за коса се използват в качеството на защитно, овлажняващо, подхранващо средство, подпомагащо дори по-продължителното съхранение на прическата. Влизат също така и в състава на средствата за лечение на себорея и на такива с успокояващ ефект.

Копринени протеини

Копринените протеини са леки белтъци, от които се състоят копринените нишки. Получават се от сурова коприна чрез хидролиза и деалкализиране, последвано от сушене.

Пептидите лесно проникват през кожната бариера и задействат редица биохимически реакции, насочени за възстановяване клетките на кожата. В резултат се подобрява метаболизма в клетките, микроциркулацията и лимфопотока. Осигуряват уникален изглаждащ ефект, може да се каже, че бръчиците просто изчезват.

Протеините притежават повишени хидратиращи свойства, като изравняват нивото на рН и защитават кожата от UV-лъчите. Освен това копринените протеини са способни да проникнат навътре в изтощения косъм, да възстановят и защитят косата от външни въздействия.

Интересно! Копринените протеини са способни да задържат вода с тегло 300 пъти по-голямо от тяхното собствено.

Тази производна на коприната участва в състава на няколко козметични средства на компания TianDe:

Маска за лице и шия Коприна (50142)
Хидратираща маска с копринени протеини (12023)
Комплект за грижа за кожата на ръцете “Копринено съвършенство” (43301/01-03)
Хидратиращ крем с копринени протеини (12022)
Овлажняващ крем “Копринени протеини” (14907)

Копринен прах или пудра

Копринената пудра представлява високо очистени гранули натурален копринен протеин със специфична структура и химически състав.

Коприненият прах е отлично средство, което регулира влажността на кожата, благодарение на хидрофилността на веществата, присъстващи в молекулярната му структура. Тънък слой копринена пудра е способен да абсорбира или възвърне влагата в зависимост от измененията на температурата и влажността на околната среда, а следователно да предпазва и лекува дерматози, провокирани от повишената влажност или  изсушаване на въздуха.

Кристалната структура на копринения прах може не само отразява част от ултравиолетовите лъчи, но даже да ги поглъща, благодарение на уникалния си спираловиден строеж. Копринената пудра притежава уникална способност поглъща мазнините, затова е изключително подходяща при разработване на  козметични средства за мазна кожа.

Коприненият прах влизащ в състава на пудрите за лице помага да се постигне по- естествен и нежен тен, тъй като има ефекта – прозрачност. Освен това, в сравнение с талка и титаниевия оксид, коприненият прах добре пропуска въздуха и позволява на кожата да диша.


С етикети , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *