Храносмилане, запек и продуктите на TianDe


Храносмилателната система или т.н. храносмилателен тракт наподобява тръба, която започва от устата, преминава през глътката, хранопровода, стомаха, тънките черва, дебелите черва, правото черво и завършва с ануса. Нейната функция е механичното смилане на храната, химическата ù промяна, и всмукването на необходимите вещества в организма, както и отделянето на непотребните съставки.

Да проследим пътя на храната през храносмилателната система:

1. Сдъвканата /раздробената на по-малки частици/ храна преминава през хранопровода и достига до стомаха. Тук тя се задържа определено време, подлага се на действието на стомашния сок и съдържащите се в него ензими и преминава във вид на каша /смилане на мазнини и белтъци/ към тънкото черво – дванадесетопръстника. Усвояването на вещества в стомаха е слабо, но през клетъчните му стени биват всмуквани малки количества от различни минерални соли, вода, алкохол, както и повечето лекарствени медикаменти.

2. След навлизане в дванадесетопръстника, хранителната каша бива подложена на действието на ензими, съдържащи се в сокове отделяни от жлъчката и панкреаса, след което продължава към тънкото черво. Тук протича втората фаза на смилане на белтъци и мазнини, и третата фаза на смилане на въглехидрати. Хранителната каша бива тласкана към тънкото черво от мускулатурата в стените на дванадесетопръстника. Тук през чревните стени навлизат част от простите въглехидрати, които се съдържат в хранителната каша тласкана в посока тънкото черво.

3. Тънкото черво има силно нагъната вътрешна повърхност покрита от клетки с власинки, което го превръща в превъзходен абсорбционен орган, благодарение на голямата си всмукваща площ. В началото на тънкото черво става усвояването на простите захари и мастно разтворимите витамини, по надолу се усвояват несмлените дизахариди, аминокиселините, мастните киселини, глицерола, след които се всмукват водноразтворимите витамини и жлъчни соли.

4. Илеоцекална клапа – разположена между тънките и дебелото черво, предпазва от този токсичен “обратен поток” /от дебелото черво към тънките/ – но само в клекнала поза. Тя трябва да е подкрепена от бедрата за да устои на налягането възникващо при изпразване на червата.

5. Дълго време апендиксът е считан за излишен орган. Днес той предизвиква все по-голям научен интерес. По неговите стени (под слоя лигавица) учените са открили голямо количество лимфни фоликули, които предпазват червата от инфекции и онкологични заболявания. Заради изобилието от лимфна тъкан, апендиксът е наричан “чревна сливица”.

6. Сляпото черво е началната част на дебелото черво. То представлява задънена, сляпо завършваща торба, към която има прикачен червеобразен израстък, наречен още апендикс.

7. Възходяща, 8. Напречна, 9. Низходяща част от дебелото черво.

10. Сигмовидно черво – последен дял на храносмилателния канал в който се формира фекална маса.

11. През правото черво и ануса се изхвърлят непотребните вещества, останали след храносмилането.

За едно денонощие при човека, приблизително 1,5 литра течни продукти от храносмилането в тънкото черво навлизат в дебелото черво. Същите престояват там за около 12 часа. В резултат на обработката се образуват 450 грама полутечни фекалии. Хранителният химус преминава еднопосочно от тънкото в дебелото черво през илеоцекалната клапа. Обикновено, при отсъствието на храна тази клапа е затворена. Отваря се след 1 – 4 минути от нахранването и след това периодично на 30 – 60 секунди. Така хранителният химус преминава на малки порции от тънкото в дебелото сляпо черво.

Дебелото черво като последна част на храносмилателната система играе няколко изключително важни роли в тялото – контролира водния баланс, поддържа стабилна имунната система и подпомага храносмилането. Чрез него  се изхвърлят отровите от тялото. Ето защо, ако дебелото черво не функционира както трябва, отровите не могат да бъдат премахнати и вместо това се абсорбират в организма. Това води до сериозни последици за здравето, тъй като отровите и шлаката се натрупват. Това от своя страна може да предизвика токсично претоварване, а нерядко и рак на дебелото черво.

През последните години рязко се увеличи броят на болните с това заболяване. Най-често се среща при хора над 50-годишна възраст, но в 20% от случаите той е във възрастта преди 50 години. Най-често срещаните злокачествените туморни образувания се локализират в областите на сляпото черво и илеоцекална клапа, и сигмовидното и право черво.

Какви са симптомите за натровено дебело черво?

Имунната система непосредствено отслабва и реакциите не закъсняват – по тялото започват да излизат непознати и изненадващи кожни обриви. Често срещани са смущения в пикочните пътища, при жените може да се наблюдава вагинална инфекция. Промени в настроението се твърде вероятни, сред тях са бърза умора, лоша памет, безпокойство и дори депресия. Обща изнемощялост на тялото – ставни, мускулни и стомашни болки, лошо храносмилане, газове, диария, подуване на корема, запек.

Най-честият признак за наличието на излишни остатъци в тялото е запекът.

Запекът, известен на медицински език като обстипация, е едно често срещано заболяване в днешното съвремие. За запек обикновено се говори, когато изхожданията са по-малко от 3 пъти на седмица, а отделените изпражнения са по-твърди от нормалното.

Много често хората със запек са силно раздразнителни, често нетърпеливи или депресирани. Тези нарушения се обясняват с натрупването на токсини, които се абсорбират (всмукват) през дебелото черво в организма. Много често усложнение на запека са хемороидите. Запек може да настъпи като изолиран случай или да се проявява хронично.

Възрастните хора имат 5 пъти повишен риск от по-младите за развитие на запек. Лошото хранене, недостатъчният прием на течности, липсата на физическа активност и употребата на някои медикаменти стоят в основата на този повишен риск.

Причините за запек може да включват:

намалена физическа активност;
диета с ниско съдържание на фибри и намален прием на течности;
хирургична интервенция;
прием на някои лекарства;
заболявания на стомаха и червата;
метаболитни нарушения;
други заболявания (хипотиреоидизъм, диабет, тумори) и други.

Диета при запек:

Ограничете до един път седмично –  чипс, пица, бял хляб, шоколад, макаронени изделия, кексове, както и всички други тестени и захарни изделия. Не консумирайте суха храна.

Препоръчва се храна богата на влакнеста тъкан /целулоза и фибри/, пълнозърнест хляб, повече зеленчуци и плодове, ядки (орехи, бадеми, фъстъци, лешници, сусам), ленено семе и много течности. Редовното движение помага за перисталтиката на червата.

По възможност не вземайте слабителни средства. Всички слабителни средства нарушават водното равновесие и при продължително приемане увреждат мускулатурата на червата. Те стават още по-лениви.

Компания ТианДе залага на билковите комбинации – фиточайове и хранителни добавки.

Те нямат само слабително действие /комбинации от билки, които имат само слабително действие са погрешни/. При съставянето на формулите на билковите чайове, експертите на компанията отчитат всички основни изисквания на източната билкова медицина:

  1. Билковите средства са насочени към оптимизиране на работата на един орган или система и в същото време да хармонизират работата му с другите органи и системи.
  2. Биокомплексът е проектиран така, че използването на всяко растение е насочено за постигане на максимален детоксикационен и лечебен ефект.

  3. В билковите чайове TianDe участват четири групи от билки:

билка, която играе ключова роля в комплекса. Тя работи директно с патологията;
билки усилващи действието на главната;
билка, която следи за вторичните симптоми и свежда до минимум страничните ефекти от действието на предходните;
билки, които се използват за подобряване на вкуса на сместа и хармонизират действието на всички билки.

Биологично – активните вещества, съдържащи се в билковите комплексите нормализират работата на стомашно-чревния тракт, ефективно премахват токсините от тялото. Те помагат за незабавното прочистване на червата и извеждането на токсините от организма, за координирането на работата на всички органи на храносмилането.

Такива са Прочистващия фиточай с бял оман, фиточай Тибетски сбор, Манастирски сбор, китайските кафени бобови зърна. За да бъде истински ефикасна вашата детоксикаця, съчетайте приема на фиточайовете с детоксикиращите пластири /1 и 2/ на ТianDe. Компания TianDe предлага и специална програма за подобряване функцията на червата, за Детоксикация на организма, както и програма „Живот без паразити“.

И още нещо важно – това са билкови продукти, с които може да се излекува запека, без да се притесняваме, че ще „дежурим“ в тоалетната. Комбинациите и съотношенията са така подбрани, за да се получи точно такъв резултат.

Ето и предимства на нормалната функция на червата:
ЗДРАВИ ЧЕРВА ХРОНИЧЕН ЗАПЕК
Спокойно настроение Емоционални разстройства
Доброжелателност Раздразнителност
Висока работоспособност Повишена уморяемост
Добра памет Проблеми с паметта
Здрав сън Безсъние
Свеж дъх Неприятна миризма от устата

Струва си усилието и средствата, нали?

Може да Ви интересува още:
“Чучулиги” и “сови” – хранене и здраве


С етикети , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *