Предменструален синдром. Пийте чай Ортилия


Предменструален синдром (ПМС) – глезотия или болест?

Ако сте мъж, вероятно свързвате предменструалния синдром с намръщена жена, която се върти около вас кисела или хистерично смееща се, с непрекъснати оплаквания и непредсказуеми реакции. Но ако сте жена, това са дни в които не ви се иска да виждате света и светът да вижда вас.

Почти всички жени понякога изпитват симптомите на ПМС преди менструация. Най-често това са болки в гърдите, корема, секреция от гърдите и вагинално течение, депресия, раздразнителност, акне по кожата. Около 10% от жените страдат от много тежки симптоми на ПМС, поради които стават дори нетрудоспособни.

Предменструаленият синдром се нарича също предменструално напрежение или предменструално разстройство. Най-сложното наименование на това състояние е приведено в справочника на Американската психиатрична асоциация – дисфория в края на предменструалната фаза.

Предменструален синдром (ПМС)

 Болест ли е ПМС

Продължават споровете, дали става дума за болест или за психо-социално явление. Симптомите са твърде много. Никога не се проявяват всички наведнъж при една жена и по едно и също време. Някои могат изобщо да не се проявят. Трудно е да им се даде еднозначно обяснение или да се открие строго физиологична причина за тях.

В настоящия момент има доказателства, че ПМС е свързан с хормоналните промени, които се извършват в женския организъм по това време. Но пък има жени, които никога не го преживяват или го преживяват рядко. Така че макар и хормоналният дисбаланс да изглежда най-правдоподобното обяснение, явно то не е достатъчно точно и изчерпателно.

 Причини за предменструален синдром

Досега няма единна теория, която да обяснява причините за предменструалния синдром, но съществуват редица хипотези затова:

Прогестеронова недостатъчност.

Смята се, че недостатъчната продукция на прогестерон, който има антиестрогеново и успокояващо действие, е една от основните причини за предменструалния синдром. Освен това прогестеронът упражнява и действие, водещо до елиминиране на излишните течности от човешкия организъм, а по този начин се предотвратява и оплакването от подуване преди менструация.

Намалено образуване на ендорфини.

При някои от жените с предменструален синдром се наблюдава намалено образуване на ендорфини през втората половина от цикъла. Става въпрос за вещества, които повишават настроението и тонуса и намаляват чувствителността към болка.

Смутена обмяна на серотонина.

Серотонинът е вещество, което е жизнено необходимо за организма и също допринася за доброто настроение. Редица проучвания сочат, че през последните 10 дни от цикъла при много от жените с предменструален синдром е установено по-ниско равнище на серотонин в оганизма. Това е дало основание, на тези жени да се назначава витомин В6, който е необходим за синтеза на серотонин.

Влияние на психиката.

Интересно е да се изтъкне, че около 30% от жените с предменструален синдром се повлияват добре от приемането на плацебо. Става въпрос за таблетки, които съдържат само захароза и приличат по вид на таблетки, за които жените знаят, че съдържат вещества, намаляващи техните оплаквания. Това означава, че вярата на жените в лечебното действие на съответния медикамент, дори когато той не съдържа активни субстанции, води до подобряване на тяхното състояние.

Недостатъчен синтез на простагландини – вещества с многопосочно действие в човешкия организъм.
Разбира се, има още много хипотези за предменструалния синдром, но по-важно е да се обърне по-голямо внимание на това как той може да бъде облекчен.

Предменструален синдром (ПМС) и фиточай с ортилия

 Симптоми на предменструален синдром:

при 90% от жените
безпокойство
бърза и неадекватна промяна на настроението
раздразнителност
вътрешно психическо напрежение
  при 60% от жените
повишен апетит
задържане на течности – подуване
болки в гърдите и тяхното подуване
увеличаване на тегло
при 40% от жените
главоболие
виене на свят
бърза умора
учестено сърцебиене
  при 20% от жените
объркване в съзнанието
забравяне
сълзливост
гадене
депресия

 Облекчаване симптомите на предменструален синдром (ПМС):

Хране

Важен момент, на който трябва да се обърне специално внимание. Препоръчва се избягването на солени храни, които водят до задържане на течности. Особено важно е тези храни да се ограничат около дните, в които се очаква появата на симптомите. Да се намали приема на сладките изделия и да се замени с прием на повече плодове.

Зеленчуци, зърнени храни и немазните меса трябва да присъстват в ежедневното меню. Порциите трябва да бъдат малки и приемани на по-малки интервали от време. Хубаво е да се увеличи приемът на калций, чрез консумацията на мляко и млечни продукти. Тютюнопушенето, алкохолът и кофеинът задълбочават симптомите, затова трябва да се избягват.

Редовна физическа активност

Важен фактор, който би облекчил състоянието. Хубаво е тя да не се извършва само по време на болките, а поне два или три пъти седмично. Препоръчват се разходки и плуване, аеробика и всякаква друга умерена физическа дейност.

Твърди се, че движението спомага за освобождаването на ендорфини, които от своя страна повишават настроението, паметта и спират болката. Сама по себе си физическата активност влияе положително върху вашето сърце, тегло и общото здравословно състояние.

При предменструален синдром (ПМС), пийте чай с ортилия

Фитопродукти

Билковият чай с ангелика и планинска ортилия от серията “Женско здраве” на компания TianDe се препоръчва като профилактика на ПМС, помага да се отстранят нарушения в женската полова сфера. Терапията с него нежно възстановява женското тяло и го настройва в нормалното, желано състояние – жената става по-спокойна, симптомите на предменструалния синдром постепенно изчезват, менструация става безболезнена. Освен това, този чай е отлична профилактика за мастит, ендометриоза и други заболявания на репродуктивната система. А освен това е забелязано, че жените, които  периодично са приемали чай с високопланинска ортилия, нямат проблем със зачеването.

 Курсът на лечение е 1-2 месеца, но още с първия прием седативния ефект се забелязва. За да се закрепи резултата, както и при силни проявления на ПМС се препоръчва лечението да се повтари след 1-2 месеца. Провеждайте курса един път годината и менструацията ще преминава безболезнено, без да ви безпокои.

 Активни компоненти в чая:

Китайска ангелика – поради съдържащите се растителни хормони в нея, тя влияе положително на женското тяло и помога за лечение на заболявания, причинени от хормонални нарушения. Много често се използва при менопауза, или при силно изразен предменструален синдром и менструални спазми.
Ортилия – това растение е наистина едно от най-добрите естествени средства за лечение на гинекологични заболявания, стерилитет, болезнен предменструален синдром, нарушения в менструалния цикъл.
Риган –  има силно обезболяващо и антисептично действие. Препоръчва се при спазми на стомаха и червата, болезнена менструация, повишена сексуална възбудимост, нервна възбуда.
Салвия – нормализира дейността на половите жлези.
Женско биле – това растение в Източна медицина често се използва за лечение на женски заболявания. В наше време науката е установила, че коренът от женско биле има естрогеноподобен ефект.
Репей, Филипендула, Коприва.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

За сайта tiande1.eu
Онлайн магазин TianDe – продукти за здраве и красота

С етикети , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *