Ортилия – женската спасителница!


ОРТИЛИЯ – ЛЕЧЕБНО СРЕДСТВО СРЕЩУ 40 БОЛЕСТИ

Ортилия (Orthilia secunda L.)

Най-ценното лечебно растение намерено някога в Алтай и използвано от билкарите в древни времена. Хората го наричали​​ „женската трева“. Лечителите вярвали, че тази билка може да излекува четиридесет женски болести.

Растението се използва широко в народната медицина на различни народи, но е особено популярно в Сибир. През 2003г. за неговата употреба в официалната фармакология, Здравното Министерство на Руската Федерация одобрява нормативна документация.

Билката ортилия е наистина дар за жените, защото оказва лечебно действие върху женските полови органи и женската репродуктивна система. Освен това, растението удачно се използва за лечение на пикочния мехур и бъбреците, помага при аденом на простатата, нервни разстройства, възпаление на простатната жлеза, заболявания на храносмилателния тракт. Билката лекува миома с възпаление, прекомерно кървене, безплодие, маточни кръвотечения, инфантилна матка, полипи, цервикална ерозия, запушване на тръбите, менструални разстройства с тежка менструация, сутрешно гадене по време на бременност.

Уникалните полезни свойства на тази лекарствена билка се определят от веществата влизащи в нейния химичен състав, като:

 Фитохормони, особено необходими за женския организъм – фитоестроген и фитопрогестерон. При недостиг на прогестерон, в женския организъм настъпват неблагоприятни процеси, намалява се вероятността от забременяване. Дефицита на този хормон води до болезнена менструация, опастност от спонтанен аборт или безплодие.

Влизащия в състава на билката фитопрогестерон нормализира нивото на прогестерон в организма, затова използвайки ортилия като средство за зачеване при жените, се увеличава вероятността за бременност, намалява се риска от спонтанен аборт, намаляват се признаците на токсикоза.

Фитоестрогените в билката, имат положителен ефект при симптомите на менопаузата, подпомагат нормализирането на съня, намаляват честотата на горещите вълни и облекчават депресивни и невротични разстройства при жените по време на менопаузата.

И така, полезните свойства на ортилията в следствие наличието на фитохормони е следното:

укрепва сърдечно-съдовата система;
профилактика на коронарна болест на сърцето;
помага за нормализиране на кръвно налягане;
инхибира растежа на раковите клетки;
има възстановителен ефект;
при ендокринна причина за безплодие, увеличава вероятността за зачатие и износване на бременноста.

Фиточай китайска ангелика и ортилия.

 Хидрохинон – естествен антиоксидант, диуретик и антисептик.

 Арбутин – като влизащ в състава на билката има противовъзпалително, диуретично действие върху човешкия организъм.

 Кумарини – мощни антикоагуланти, също имат диуретично, спазмолитично и бактерицидно действие.

 Витамин С – с своите полезните си свойства е добре известен, антиоксидант, нормализира работата на централната нервна система, ендокринната система, кръвоносната система.

 Сапонини – диуретично, тонизиращо, успокояващо действие. Леко дразнещото действие на сапонините върху стомашната лигавица повишава секрецията на жлезите, влияе благотворно върху бронхите, втечнява храчките и лесно се изхвърлят от бронхиалното дърво. Втечнява се и вагиналния секрет, а това е от значение при лечение на безплодие.

 Органични киселини /лимонена и винена киселина/ – допринасят за подобряване на имунитета и за ускоряване процеса на метаболизма, облекчаване на стомашни симптоми като тежест в стомаха, киселини.

 Флавоноиди – имат холеретичено /стимулират отделянето на жлъчка от черно-дробните клетки/, слабително действие, естествени антиоксиданти.

 Смоли – имат дезинфектиращо действие, повишават имунитета.

 Манган – участва в окислително-редукционните процеси; нормализира работата на женската полова сфера; регулира липидния метаболизъм; участва в синтеза на инсулин; усвоява и трансформира въглехидратите; нормализира работата на централната нервна система; участва в процеса на кръвообразуването.

 Мед – участва в синтеза на хемоглобина; осигурява защита на организма срещу инфекции; участва в окислителните и възстановяващи процеси; повишава устойчивостта на организма към кислороден глад; усилва действието на антибиотиците; увеличава възможностите за възстановяване на тъканите; предотвратява развитието на ракови заболявания; стимулира на имунитета.

 Цинк – стимулира развитието на мозъка и умствената дейност; участва в синтеза на инсулин; стимулира процесите на растеж и развитие; активира костообразуването; ускорява зарастването на вътрешни и външни рани; стимулира репродуктивната функция; усилва действието на естрогена; регулира  дишането; намалява холестеролните плаки върху стените на кръвоносните съдове.

 Титан – при правилно дозиране има положителен ефект върху тялото, стимулира умствената дейност, участва в поддържането на имунитета, в намаляване на възможните алергични реакции.

 Танини – противовъзпалително, бактерицидно, бактериостатично действие; подпомагат зарастването на рани.

 Горчиви вещества – регулатори на холестерола и кръвната захар, намаляват ферментацията в червата, имат благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт, подобряват функцията на бъбреците и има положителен ефект върху метаболизма.

Тази ценна за женското здраве билка, участва в противовъзпалителния  Фиточай китайска ангелика и ортилия.  


С етикети , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Power by

Download Free AZ | Free Wordpress Themes