Ефективни акупунктурни точки при главоболие


При главоболие прилагайте на определени акупунктурни точки лечебните билкови пластири на компания Тианде – безвредни и ефективни!

Главоболието най-често е причинено от мускулно напрежение в главата, което води до стесняване на кръвоносните съдове, които доставят кислород на нервните клетки в мозъка. Болката в главата предупреждава, че мозъкът не получава достатъчно кислород. Твърде често ние подминаваме тези сигнали, като приемаме аспирин, вместо да се освободим от стреса и напрежението в мускулите, които причиняват главоболие. Ако то продължава в продължение на няколко дни, обезателно се консултирайте с Вашия лекар.

Основни причини за главоболие

 Изкривяване на гръбначния стълб:
Ако на шийните прешлени са в неправилна позиция, се създава напрежение в мускулите на врата и главата. Те могат да притиснат нерв и това да причини главоболие. Ако болката е силна, непременно се консултирате с лекар. Лекото изкривяване на гръбначния стълб и свързаното с него главоболие може да се отстрани чрез натиск върху точка V 10 като въздействате върху нея в продължение на три минути и дишате дълбоко. Прилагане на фитопластир „Чжуйфен” (30114) върху точка Т 14.

 Застойни процеси в червата:
Главоболието в предната част на главата често е придружено от запек. Използвайте точка GI 4 и можете да се отървете както от болките в главата, така и от застойните процеси в червата. Въздействайте върху точката, в рамките на две минути на всяка ръка, залепете фитопластир „Чжуйфен” (30114), „Вутонг” (30104) или „Янканг” (30103)  – това ще премахне главоболието. Коремния масаж също облекчава запек и главоболие – по посоката на часовниковата стрелката с движения по окръжност на разстояние около 7,5 см от пъпа.

 Болка в синусите:
Когато не може да отстраните натрупаната течност в синусите, увеличеното кръвно налягане предизвиква главоболие. За облекчаване на главоболието и изчистите синусите, масажирайте точка V2, след това E3 и накрая F3.

Активни точки за премахвене на главоболие:

VB 20 (точка от меридиана на жлъчния мехур) – при болки в предна част на главата и слепоочията, в областта на шията, гърба, кръста; заболявания на очите, болка в областта на вътрешния ъгъл на очите, сълзене; виене на свят; кръвотечение от носа, загуба на слуха; фебрилни заболявания; хипертония; неврастения, емоционален дисбаланс.

V 2 (точка от меридиана на пикочния мехур) – при главоболие, болки в областта на челото, отичане на лицето, синузит; невралгия I клон на троичния нерв; понижаване остротата на зрението, сълзене, конюнктивит, мускулни тикове на клепачите; маниакално състояние.

V 10 (точка от меридиана на пикочния мехур) – при световъртеж, главоболие, безсъние, неврастения; хроничен ринит, фарингит, ларингит; замъглено зрение, болка в очите; схващане на врата; истерия.

Е 3 (точка от меридиана на стомаха) – при конюнктивит, глаукома, кератит; клон невралгия II на троичния нерв, пареза на лицевия нерв, тик на мускулите на горната част на клепача; главоболие и виене на свят.

GI 4 (една от ключовите точки на ръка от меридиана на дебелото черво) – при различни заболявания: сърдечно-съдовата система, белите дробове, стомашно-чревния тракт, заболявания уши-нос-гърло; ендокринни нарушения; алергии, понижен имунитет, болкови синдроми с различна локализация – зъбобол, възпаления на венците, болки в стомаха, напрежение и болка на гръбнака и мускулите на гърба, едностранна и обща болка в главата, болка в теменната област на главата; невротични и психиатрични разстройства. Тази точка може да се използва за спешна помощ – при припадъци, загуба на съзнание, гърчове, аритмии, висока температура. Прилагането на фитопластир на тази точка е особено ефективно.

Внимание! Масажирането на тази точка е забранено за бременни жени, тъй като може да предизвика преждевременни контракции. Ако жената е влязла в раждовия процес – масажът е полезен, тъй като стимулирането на тази точка облекчава родовите болки!

VG 16 (точка от задносредния меридиан) – при прединсултни състояния, главоболие, оток на мозъка, скованост във врата, световъртеж; епистаксис, ринит, ларингит; психични разстройства; хемиплегия, епилептични припадъци.

VG 24.5 (точката на третото око) – главоболие, виене на свят, безсъние, повръщане, хълцане, хемиплегия, лицева асиметрия, гърчове при деца, хрема, запушване на носа, кръвотечение от носа, настинки, болки в очите, психични заболявания, гърчове при деца.

Т 14 (в ямката между VII шиен и I гръден прешлен) – при простудни заболявания с висока температура, кашлица, астма, болки в областта на шията, гърба, раменния пояс, умора, емоционална депресия.

С 7 (точка от меридиана на сърцето) – при заболявания на сърцето и сърдечния ритъм, вегетативно-съдовата дистония, нервност, загуба на паметта, безсъние, безпокойство, намален апетит. Прилагане на фитопластир „Чжуйфен” (30114),  „Вутонг” (30104), „Янканг” (30103) върху тази точка.

F 3 (точка от меридиана на черния дроб) – при главоболие, виене на свят; гърчове при деца, заболявания на очите; болка в десното подребрие, чернодробни колики; междуребрална невралгия; болка от херния; болка и нарушения при уриниране; увеличаване на шийните, надключична и подмишечни лимфни възли; мастит; менструални нарушения, сърбеж на женските полови органи; подуване на скротума; хипертония; безсъние, емоционална нестабилност, фобии. Прилагане на фитопластир „Чжуйфен” (30114), „Вутонг” (30104) или „Янканг” (30103) върху тази точка.

VB 41 (точка от меридиана на жлъчния мехур) – при болка и ограничаване на движението на стъпалото и глезена, слабост и тежест в краката, непостоянна болка, интермитентна треска, цервикален лимфаденит с болка в шията и рамото, заболяване на очите, сърдечно-съдови заболявания с задух, нарушения в менструалния цикъл, мастит. Прилагане на фитопластир „Чжуйфен” (30114), „Вутонг” (30104) или „Янканг” (30103) върху тази точка.

Прочетете още:
6 общи лечебни акупунктурни точки в китайската медицина


С етикети , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *