Грижа за боядисаната коса с кератин


Грижа за боядисаната коса с кератин! Шампоан маска с кератин. Термозащитен спрей с кератин!

Във всички култури косата има специално значение. Косата е естесвен моден аксесоар и е пълна със символизъм като средство за себеизразяване.
При здравия човек косата съдържа 100 000 до 150 000 косъма с гъстота до 200 косъма на см2. Нормално тя расте с около 1 см за месец, а ежедневно се губят между 80 -120 косъма.

 Химичен състав на косата:

Кератин около 80%, вода, липиди и пигмент (меланин). Промяната във всеки един от тези елементи от композицията води до нарушаване на целостта на структурата на косъма.

Всеки косъм се състои от стъбло, което е на повърхността на кожата и корен, във вътрешността на кожата. Косменото стъбло е изградено от твърд протеин, наречен кератин, който е подреден в три слоя. В действителност този протеин е мъртва структура. Най-вътрешния слой на косменото стъбло се нарича медула, втория слой е кортекс и най-външния слой е кутикулата.

Медулата е меко вещество, състоящо се от клетки, които не са напълно вроговени (кератинизирани). Този най-вътрешен слой се нарича още сърцевина или ядро на косъма. Много тънката коса няма този слой. Медулата отговаря за терморегулацията, обема, придава сила на косъма, снабдява го с хранителни вещества.

Кортеса е най-големият слой – около 80% от масата на косъма. Този среден слой придава на косата нейната еластичност. Той също така дава сила на косата, за да поддържа формата си. Пигментацията на косата също идва от кортекса, давайки на всеки човек нейния или неговия конкретен цвят на косата. Кортексът е с влакнеста мека структура.

Кутикулата е твърда и прозрачна и се състои от 6 – 9 слоя клетки. Това са люспести, защитни слоеве, които предпазват вътрешните части на косъма и още контролират хидратацията на косата. Този слой е отговорен за блясъка и копринената мекота на косата. Ако косата е здрава, кутикулата плътно прилепва към косъма.

Грижа за боядисаната коса

Можете да си представите косъма и по-точно средната му част като сноп от много мъниста, където всяко мънисто представлява един серен атом. Тези серни атоми образуват помежду си специални връзки, наречени дисулфидни връзки.

 Боядисването на косата – моден стайлинг или увреждане

Боята за коса съществува от древността до наши дни, но в последните десетилетия се използват повече химични съставки, отколкото природни елементи, за да се постигне по-качествена и дълготрайна пигментация.

За всяка промяна на цвета обикновено се използва амонячна боя с окислител. Този тип боядисване е единственото, което позволява продължителна промяна на естествения цвят. Боядисването замества окисляването на меланина на косата, разтваря натуралния пигмент, отваря кутикулата, навлиза в сърцевината на влакното и уврежда дисулфидните и водородни връзки на кератина. Колкото повече избраният цвят е различен от естествения, толкова по-силно косъмът ще трябва да бъде най-напред обезцветен и след това отново оцветен с желания цвят. Това уврежда косата, дехидратира я, прави я суха, чуплива, оплитаща се. При това, веществата допълнително рушащи косъма могат лесно да проникнат в кортекса.

Боядисването на косата не е единствената причина за нейното увреждане. Използването на сешоар или маша, неправилното сресване, вятърът, слънцето и други условия също могат да я увредят.

Съвсем правилно косата наричат биологичен барометър за състоянието на организма. Именно тя първа реагира на възникващите проблеми причинени от стресови ситуации, небалансирано хранене, повишен радиационен фон, неблагоприятната екология.

 Кератин – защо косата ни се нуждае от него?

Присъствайки в човешкия организъм той е строителен материал за косата и ноктите. Oт неговото количество зависи външния им вид – плътност, гладка повърхност и блясък, както и структурата – права или къдрава (къдравите коси са по-порести и в тях съдържанието на кератин е по-малко в сравнение с правата коса).
Кератинът е белтък, изграден от множество аминокиселини, които чрез комбинирането си по различни начини придават твърдост или мекота на протеина.

Кератинът се характеризира с висока устойчивост на механично въздействие, ето защо здравите коси могат да издържат силно напрежение, без това да ги повреди. Строежът на косъма прилича на тухлена стена, но тухлите са кератинът. Ако косата е здрава, то „тухлите“ са здраво прилепнали една към друга и защитават косъма от повреди. Но ако кератиновите „тухли“ са с деформирани или разрушени връзки помежду си, това води до чупливост на косъма.

Първите признаци за липсата на кератин се забелязват лесно – косата е нееластична, губи обем и блясък.

шампоан + маската с кератин

Грижа за боядисаната коса

Всяко боядисване на косата, дори с най-щадящите съвременни бои за коса я увреждат. Това се дължи на използваните алкалните продукти, които позволят на новия цвят да проникне в косъма, като повдигат кутикулата. Тогава косъма е в подходящо състояние да приеме цвета, но същевременно губи част от влажността си, а постепенно след това губи и красивия си нов цвят ако не се полагат нужните грижи, за възстановяване състоянието на кутикулата.

След боядисване косата има нужда от овлажняващ балсам или маска. Това ще помогне за поддържане на нужните нива на хидратация, за изглаждане на най-външният слой на косъма и за предотвратяване на проблемите с порестата структура на косата. Това е особено важно когато сте променили съществено цвета си или сте се изрусили.

Освен това, ако сте избрали ярък цвят като червено или златисто русо е добре да използвате шампоан и балсам със специална формула за подобряване или поддържане на цвета на боядисаната коса, за да запазите цвета си възможно най-наситен за най-дълго време. При нормални обстоятелства повечето ярки цветове постепенно избледняват в следствие на редовното миене с шампоан и факторите на околната среда.

За системна грижа за боядисаната коса, компания TianDe разработи иновативен козметичен продукт с кератин, съвместяващ едновременно шампоан и маска за коса, който действа в две направления:
• възстановява структурата на косата (прониква в дълбочина, укрепва увредените кутикули от боядисването);
• поддържа яркостта на цвета трайно, фиксира боята в косъма.
Обогатен е още с витамини Е и В3. НЕ съдържа парабени и сулфати! Подходящ е за популярната днес процедура ко-уошинг (Co-Washing – измиване на косата само с балсам или маска за коса). Шампоан + маската с кератин запазва 100% цвят, дори след 20 измивания на косата. Подходящ е и за здрава, небоядисана коса.

Още един изключителен продукт на компания TianDeТермозащитен спрей с кератин за боядисана коса. Спреят с кератин осигурява високо ниво на термозащита – да предотврати влагата да се „изпари“ от космения вал при излагане на висока температура. Намалява вредното въздействие на електрическите стилизатори върху косата. Придава обем и е лесен стайлинг. Запазва яркостта на цвета на боядисаната коса. Има антистатичен ефект. Не съдържа парабени.

Грижа за боядисаната коса с кератин

 Кератинът в козметиката за коса

Чистия, натурален кератин получен в резултат на модерна нанотехнология е необходим за лечение и възстановяване на увредената коса. В продуктите за коса той не е лекарството което ще реши проблема с производството на кератин от организма, но тези продукти приложени външно, действат перфектно върху космената структура.

Продуктите третиращи косата с кератин, постигат не само отличен блясък и външен вид на косата, но действително възстановяват наранените участъци на кератиновата решетка и постигат заздравяващ ефект. Дори и най-външната част на косъма – кутикулата, абсорбира необходимата доза кератин, за да бъде загладена и с изключителен блясък. Колкото по увредена или химически третирана е дадена коса, толкова по-добре абсорбира кератиновия комплекс. Кератинът за коса прониква дълбоко в структурата на косъма, подхранва и запълва порестите участъци.

За сайта tiande1.eu
Онлайн магазин TianDe – продукти за здраве и красота

С етикети , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *