Шоу ву – специална билка в Аюрведа


Шоу ву – аюрведична билка, участваща във формулите на продукти за коса TianDe 

Наричат я още – многоцветно пипериче /Polygonum multiflorum/, Фo-ти, Хо Шоу Ву. Шоу ву е диво растяща многогодишна лиана, растяща в планинските райони с хладен климат, в Китай и Корея.

Както всяка билка за безсмъртие, тя е изключително многофункционална и може да регулира работата на кой да е орган или система в човешкия организъм. Нейната сила не е само в това, че може да въздейства върху нещо, а че може да разрешава различни здравословни проблеми. Затова в Китай, многоцветното пипериче е обвито в мистерия и мистицизъм. Каквото и да е името ù, тази адаптогенна билка е използвана в традиционната китайска медицина повече от 3000 години.

Легендата …

Според една от легендите, човекът, който първи открил Фo-ти, с удоволствие забелязал, че с редовната ù употреба, възвърнал естествения си тъмен цвят на косата и сексуалната си потентност. Тогава, Фo-ти започнали да считат като “тоник за младост” или “еликсир на живота”.

Друга легенда е за известния китайски билкар Чунг Юн. Според нея, Чунг Юн използвал Фo-ти ежедневно и доживял до 256 години! Той твърдял, че има 24 съпруги и също така смятал, че сексуалната си мощ и дълголетие дължи на растението Фo-ти.

Друг китаец, който започнал да използва Шоу ву в доста напреднала възраст, легендата казва, че неговата посивяла коса станала черна, енергията му се върна при него. От този момент човекът станал известен като Хо Шоу Ву, което означава ” Г-н Хо черната коса “.

Шоу ву в продукти за коса TianDe

В Китай се смята, че 100-годишния корен  Шоу ву съхранява младостта на лицето, косата и блясъка в очите, 200-годишния – дарява със стройно тяло и неизчерпаемата жизненост, а с 300-годишния корен, човек получава безсмъртие. В този смисъл, колкото коренът е по-стар, толкова по-добре. Силата на това растение се проявява след 50-годишната му възраст и от този период може да се разглежда като ефективно средство. Корените на лианата  са уникални и единствени в света още с това, че имат способността да се оформят в човешки фигурки – мъжка и женска.

Многоцветното пипериче е един от най-силните тоници за кръвта използван в традиционната китайска медицина и е съставка в много тонизиращи формули. Намалява процеса на стареене. Най-известен е със своето възстановяващо действие върху посивяването на косата, загубата на коса, алопеция и преждевременно стареене. В традиционната китайска медицина растението се използва като антиоксидант, за подмладяване и прочистване на черния дроб и бъбреците, за укрепване на сухожилията, възстановяване на репродуктивната система.

Основни активни съставки:

стилбен гликозид – основно активно вещество. Има силно изразени антиоксидантни свойства и хепатопротективно действие – предотвратява мастната дегенерация на черния дроб;
алкалоиди (бромокриптин, лизурид, перголид, лисенил) – защитават нервните клетки, включително мозъка, от негативното вличние на стреса, свободните радикали; намаляват повишените нива на пролактин – една от причините за безплодие;
антрацена гликозиди (хризофанол, емодин, фистсион) – имат хепатопротективно и антиоксидантно действие, инхибират растежа на раковите клетки;
 антроциониди – имат противовъзпалителен ефект;
 лектини и лецитин – нормализират нивата на липидите в кръвта, предотвратяват развитието на сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза.

Шоу ву в "Рецепта на Древен Китай"

Свойства:

Укрепва имунната система.
Регенерира клетките (забавя стареенето).
Подхранва и подобрява геометрията на мозъка.
Почиства и укрепва сърцето, далака, черния дроб.
Тонизира бъбреците, кръвта и укрепва мускулите.
Подхранва кръвта при анемия.
Укрепва функцията на матката.
Лекува заболявания на ставите.
Укрепва косата (предотвратява побеляване на косата).
Нормализира функцията на стомаха.
Стимулира циркулацията на енергията в тялото.
Подобрява и поддържа хормоналния баланс
Ускорява зарастването на рани.
Има антибактериален ефект.
Понижава холестерола.

Отпуска мускулите.
Облекчава раздразнения на тъканите.
Прочиства каналите в тялото.
Детоксикира.
Препоръчан за кожни заболявания (дерматит, възрастова пигментация и акне).
Препоръчан при увеличени лимфни възли.
Успокояващо действие (помощ при безсъние, неврастения).
Хипогликемично действие.
Антитуморно действие.
Естрогено подобно действие – нормализира репродуктивната система, включително при менопаузата. Намалява нивото на пролактина при хиперпролактинемия, което е един от най-честите причини за безплодие.

Продукти за коса на компания Tiande, които съдържат екстракта на тази значима аюрведична билка:

Подмладяващ шампоан и балсам с екстракт от Шоу ву,
Маска─активатор на растежа на косата Bio Rehab
Шампоан на основата на сапунен орех,
Шампоан против оплешивяване,
Шампоан против побеляване на косата.


С етикети , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *