Женшен – ползи и приложение в козметиката ТианДе


Женшен – кралят на билките, ползи и приложение

Женшенът е едно от най-ценните творения на природата, което съществува от преди един милион години и оцелява през всички климатични промени на земята. „Коренът на живота” или „Коренът на дълголетието” се счита за магически корен, който в древността се е смятал, че е лек за всички болести. От там получава и латинското си име Panax Ginseng. “Panax” на гръцки означава „лекувам всичко” и има общ произход с познатата ни дума „панацея”. Женшенът е наречен с това име от шведския учен Карл Линей (1702г.-1778г.), който полага основите на съвременната таксономия и е смятан за един от бащите на съвременната екология.

Китайското име на женшена, с което то е познато у нас, е свързано с формата на корена му. Тя много наподобява фигура на човек. На китайски „жен” означава „човек”, а „шън” е общо название за вид билки, чиито корени се използват като лекарство. Така че думата „жен-шен” може да преведем като „човек-корен”.

Диворастящ женшен се среща в горите на планините в Корея, североизточен Китай, Бутан и източен Сибир, обикновено там, където климатът е по-студен. Поради големия интерес към това растение дивият женшен започва да изчезва, но за щастие култивирането му е усвоено още преди хиляди години.

Женшенът е растение, което расте много бавно (около 3 – 6 години), трупайки жинзенозиди, които са вид сапунини и гликозиди с уникална структура и действие. За лечебно-профилактично действие се използва корена на женшена. Колкото е по-стар корена толкова по-лечебен е, количеството на полезните съставки стават достатъчни, за да имат полезен ефект.

Женшен
Чудодейният корен – ползи и приложение

Корените на женшена се ползват с широка популярност като тонизиращо средство в народната медицина на Китай, Япония и други далекоизточни страни. С методите на научната медицина са доказани свойствата на женшена да уравновесява нервните процеси, да стимулира мускулната издръжливост. Той се ползва като тонизиращо средство при изтощение, бърза уморяемост, психична и мускулна слабост, при полова слабост, атеросклероза и др.

 Как действа женшенът?

Женшенът най-общо се определя като адаптоген, т.е. притежава свойството да помага на организма да се нагажда към ситуациите на стрес и бързо променяща се среда. Затова и той често се препоръчва, за да подсилва съпротивителните сили на организма (имунитета) и да увеличава енергията в тялото. В исторически план женшенът е бил използван именно с такава цел, включително при хора в напреднала възраст. Изследванията сочат, че силно стимулира работата на имунната система, подпомага борбата с вирусните и бактериални инфекции, съкращава периода на възстановяване след боледуване.

Основната биологично активна съставка на женшена са гликозидите, най-вече гликозида жинзенин, който стимулира синтеза на гликоген и понижава нивото на захарта в кръвта. Маслото панаксен укрепва кръвоносните съдове и нормализира сърдечната дейност, а панаксовата киселина ускорява обмяната на веществата. Женшенът е богат също на витамините С и от групата В, минерали, алкалоиди, пектин и т.н.

Коренът е силен енергетик. Повишава аеробния капацитет и аеробната издръжливост, затова е много подходящ за активно спортуващи. Стимулира тялото да избира мастни киселини вместо гликоген при зареждането с енергия. Ускорява изгарянето на мазнини. Добавя енергия и увеличава способността на организма да понася психическите и физическите натоварвания.

 Женшен – полезни свойства:

Регулира отделянето на хормоните на стреса, стимулира образуването на ендорфини, подобрява настроението и самочувствието.
Женшенът образува в организма Т-килъри, вид клетки на имунната система, които унищожават болестотворните микроорганизми.
Женшенът съдържа също така съединения, които унищожават някои ракотворни субстанции.
Женшенът е наричан „мъжки корен“, защото помага при еректилна дисфункция. Повишава нивото на тестостерона в организма.
Регулира нивото на захарта и понижава нивото на лошия холестерол, благодарение на което предотвратява артеросклерозата. По същата причина е неподходящ за страдащите от хипогликемия.
Укрепва сърдечносъдовата система.
В козметиката корена на женшена се ползва като субстанция, която се влага в препарати за подмладяване на кожата и предотвратяващи падането на косата.

Козметика с женшен
Женшен – ползи и приложение

Специалистите на компания Тианде са вложили екстракта от женшен като активна съставка в следните ефективни продукти:

 Линия „Грижа за косата“

Женшенът стимулира обменните процеси, насища кожата на главата с комплекс от витамини и микроелементи, притежава общоукрепващи, имуностимулиращи и антиоксидантни свойства.
Подхранващия шампоан с жен-шен, в който е вложен жив корен и балсама за коса към него.
Комплект Шампоан и маска с жен-шен, които са с противопърхутен ефект.
Маска и тоник активатор за растежа на косата, серия Bio Rehab.
Шампоан против побеляване и крем-балсам за увредена коса.
Шампоан и крем-балсам против оплешивяване.

 Линия „Лична хигиена“:

Паста за зъби ProDental. Препоръчва се при всички заболявания на пародонта. Това не е просто паста за зъби, а цял комплекс за хигиена на устната кухина. Нормализира киселинно-алкалното равновесие в устната кухина, отлично профилактично средство за борба с кариеса.

Паста за зъби Зелен чай и женшен санчи – с профилактичен ефект, осигурява цялостна грижа за устната кухина.

 В козметични средства

Женшенът стимулира процеса на самообновяване на клетките, като по този начин подобрява общото състояние на кожата. Женшенът регулира и нормализира обменните процеси, стимулира регенерацията на тъканите, интензивно подхранва и възстановява кожата:

Сол за тяло с женшен, Активен крем за тяло с женшен,
Възстановяващ крем за лице “Женшен”

Крем за ръце “Златен женшен” – възстановява не само кожата, но има също така благоприятен ефект върху състоянието на ноктите.


С етикети , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *