Мастопатия. Не е присъда. Нехормонална терапия


Мастопатия – заболяване на гърдата. Засегната възраст. Видове. Симптоми. Диагностика и продилактика. Нехормонална терапия с ПРОТИВОМАСТОПАТИЙНА ПРОГРАМА ТианДе

То е най-разпространеното заболяване на млечните жлези. Според данни от наскоро проведени проучвания 50% от жените установяват, че при тях са налице симптоми, характерни за мастопатията. Според определението на Световната здравна организация мастопатията е фиброзно-кистозно заболяване на млечната жлеза, свързано с редица промени в структурата.

Мастопатия - терапия
Млечната жлеза се състои от:
паренхим – жлези, произвеждащи млечната секреция;
строма – съединителна тъкан, разделяща жлезата на дялчета;
мастна тъкан, в която се намират както жлезите, така и съединителната тъкан.
 
При мастопатия се променя жлезната и съединителната тъкан, което води до уплътнения в млечните жлези и до поява на болка (най-често в предменструалния период). Възможно е да има и периодично увеличаване на обема на млечните жлези.
 Коя е засегнатата възраст?
Най-често от това заболяване страдат жени между 30 и 50 годишна възраст, въпреки че може да се среща и при по-млади жени. Тъй като състоянието е свързано с менструалния цикъл, симптомите му обикновено отслабват и спират след менопаузата, освен в случаите, в които жената провежда хормон-заместителна терапия. Понякога, симптомите могат да не изчезнат след менопаузата.
 Видове мастопатия
Наблюдават се около 50 различни форми на това заболяване. За неспециалистите, каквито сме повечето от нас, е достатъчно да знаят:
 Ако разрастването на тъканите на млечните жлези е ограничено (образуване на единични възли) или ако са налице единични кисти, то в тези случаи се касае за възлова или за огнищна мастопатия.
 Когато обаче в болестния процес е въвлечена цялата жлезиста или цялата съединителна тъкан, то тогава се говори за дифузна мастопатия. При нея млечната жлеза наподобява торба, пълна с малки топчета, в която се напипват плътни образувания.
 Различава се и особена форма на мастопатия, за която е характерно цикличното увеличаване на млечните жлези поради венозен застой и оточност. В тези случаи млечните жлези могат да увеличат обема си с 15-20%. Понякога може да се наблюдава секреция от зърната.
 Какви са симптомите?
 • кисти – образувания, изпълнени с течно съдържимо;
 • фиброза – опипва се формация от плътна съединителна тъкан;
 • налобеност на гърдите;
 • зони на уплътнение на тъканите на жлезата;
 • болка (масталгия);
 • напрежение в гърдите (мастодиния).
Силата на тези симптоми варира значително при жените. Някои жени с мастопатия имат само слаба болезненост в гърдите и може да не могат да опипат бучки в тях при самоизследване. Други жени, могат да имат много силна болка и да опипват множество бучки, които дори деформират гърдата. Най-често бучките при мастопатия се откриват в горния външен квадрант на гърдата, близо до подмишницата.
 Как да ги разпознаем?
Бучките при мастопатия са меки, окръглени и подвижни, несвързани с други тъкани на гърдата. Понякога те могат да са по твърди и с неправилни граници. Те са обикновено болезнени и могат да променят размера си през менструалния цикъл.
 
Мастопатия - терапия
 Профилактика и диагностициране на мастопатия
Най-важната част от профилактиката на заболявания на гърдите е ежемесечното самоизследване. Внимателното опипване и наблюдение позволява на жената да опознае своите гърди и лесно да открие възникнали изменения в тях. Изследването трябва да става между 6 и 12 ден от началото на цикъла – това е периодът, в който количеството течност в гърдите е минимално. Веднъж годишно всяка жена трябва да посещава мамолог и гинеколог.
 
Дори при най-малкото съмнение за наличие на някаква нередност в гърдите, всяка жена трябва незабавно да се консултира с лекар. За диагностициране на мастопатията най-надеждните методи са мамография /рентгеново изследване на млечната жлеза/ и ултразвуково изследване.
 Рисков фактор ли е мастопатията за развитието на  рак на гърдата?
Наличието на това заболяване само по себе си не е рисков фактор за рак на гърдата. Понякога, обаче наличието на фиброкистична болест може да бъде фактор, който затруднява диагнозата на скрит рак, когато се използват стандартни методи на изследване. Това налага при някои жени с мастопатия да бъдат използвани различни визуализиращи методи, които да изключат рак, като мамографията, ултразвука.
 Лечение на мастопатия
Жени, при които мастопатията е открита случайно и не предизвиква никакви оплаквания не подлежат на специално лечение. Тези пациентки трябва да посещават редовно контролни прегледи, не по-рядко от веднъж годишно.
 
При жени, които имат умерена или постоянна форма на мастодиния и дифузни фиброкистозни изменения в жлезата, лекарят предписва лечение с определени диети и промяна във физиологичните цикли. Най-често това лечение се предписва на млади и здрави жени.
 
Ако жената има по-сериозни болестни изменения, лечението е по-сериозно. Лекарят преценява дали само да лекува главните симптоми или да изясни причината за състоянието – дали то се дължи на инфекция, нарушения в метаболизма или други. Назначава терапия.
МЕТОДИ НА НЕХОРМОНАЛНА ТЕРАПИЯ НА МАСТОПАТИЯ
Диета
 • Ограничаване на продуктите съдържащи кофеин, шоколад, какао, кола, алкохолни напитки, цигари;
 • Солта привлича и задържа течностите в тялото, поради което употребата ù трябва да бъде сведена до ½ ч.л. дневно.
 • Тестените изделия и бяла захар трябва да се избягват.
 • Менюто трябва да включва много плодове и зеленчуци, не мазни меса и риби.
 • Както фиброзно-кистозната мастопатия, така и ракът на млечната жлеза, са свързани с вяла дейност на червата, хроничен запек, изменена чревна микрофлора и недостатъчно количество на целулоза в ежедневното меню. Затова на пациентките с фиброзно-кистозна мастопатия се препоръчва употреба на храна, богата на целулоза и адекватна употреба на течности (не по-малко от 1.5 – 2 л дневно). За облекчаване и нормализиране функцията на черния дроб е желателно допълнително приемане на витамини от група В – като хранителни добавки или дори в терапевтични дози.
 Витамини
За предписването на витамини на пациентки с фиброзно-кистозна мастопатия има множество основания, тъй като те:
 • способстват за нормализирането на метаболизма и хормоналния дисбаланс;
 • оказват антиоксидантно въздействие;
 • стимулират растежа, размножаването и узряването на епителните клетки;
 • стабилизират дейността на периферната и централната нервна система;
 • способстват за нормализирането на функцията на яйчниците, надбъбречните жлези и щитовидната жлеза;
 • допълнително укрепват имунната система на организма и.т.н.
За лечение на мастопатия най-често се използват витамини А, С и Е и витамини от група В (особено В6). Употребата на прекалено големи дози витамини е свързана с увеличаване риска от токсични прояви и невинаги подобна терапия води до желания резултат.
 Диуретици
При цикличната мастопатия като една от проявите на предменструалния синдром, особено ако тя се комбинира с отичане на китките и глезените малко преди менструацията, може да се направи опит с леки диуретични средства (например билкови чайове). Желателно е също в този период да се ограничи употребата на готварска сол.
 Средства, подобряващи кръвообращението
При термографско изследване на болни с мастопатия нерядко се откриват локални нарушения на кръвообращението, по-често нарушения на венозния отток. Затова част от авторите препоръчват използването на препарати с витамин Р или продукти, съдържащи този витамин (цитрусови плодове, плодовете на шипката, френско грозде, офика, малина) за подобряване микроциркулацията и намаляване локалния оток на млечната жлеза. При това, повторното термографско изследване нерядко доказва обективно подобряване на локалното кръвообращение.
 Комплексни природни продукти
Понастоящем се предлагат много различни комплексни средства с растителен произход, съдържащи витамини, антиоксиданти и микроелементи, за лечение както на мастопатията и предменструалния синдром (включително цикличната масталгия), така и на симптомите, предизвикани от настъпването на менопаузата.
 Успокоителни средства
Млечните жлези на жената са орган, реагиращ много фино на психо емоционален стрес. Неприятностите на работа или у дома, хроничната неудовлетвореност, умората, тревожните състояния, депресията – всичко това може да предизвика, поддържа или усилва болката. В зависимост от психо емоционалното състояние на жената в схемата на комплексното лечение на мастопатията е целесъобразно да се включат успокоителни средства, в началото за предпочитане препарати с растителен произход, а в случай на необходимост – по-силно действащи седативни средства.
 
Прочетете още:
За сайта tiande1.eu
Онлайн магазин TianDe – продукти за здраве и красота

С етикети , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *