Змийска мас в козметиката. Лечебни свойства


Статия

Змийска мас в козметиката. Серия Snake Factor
Змията – всяка част от това влечуго допринася с нещо за здравето!

Сигурно малцина са имали възможността да посетят традиционна китайска аптека. Тя разбира се изглежда като всяка друга по света – рафтове и чекмеджета, но отрупани със странни неща, които смайващо за нас – могат да лекуват.

Най-древната медицина в света е китайската. Има сведения, че още през 3000 г.пр.н.е. в Китай вече се използвали 230 вида лекарствени треви, 65 лекарствени вещества от животински произход и 48 лечебни минерала. Натрупаните през вековете знания първоначално били записани в медицинския труд „Материя медика”(本草), който бил използван като основа за следващите китайски медицински трудове. Китайската медицина е уникална както в своите теории, така и в асортимента от лекарства, взети от богатата флора и фауна на Китай – от морски кончета до земни червеи и мравки. Китайската медицина понякога изглежда като загадка, обвита в мистерия, след това стрита на прах и приемана по два пъти на ден.

Змийска мас и приложения
Змийска мас и приложения

Пример затова са змиите. В Китай считат, че всяка част от това влечуго допринася с нещо за здравето. Още преди 2 000 години по време на династия Източна Хан в трактата „Шън Нун Бън Цао Дзин” се споменава за приложението на змийската кожа. За нея се казва, че лекува кожни обриви, очни инфекции, болки в гърлото и хемороиди.

За първи път за лечебните свойства на змийската жлъчка се споменава в записките на известния лекар Тао Хундзин, които се явяват допълнение на „Шън Нун Бън ао Дзин”. За жлъчния мехур, кожата и месото на отровницата той пише, че лекуват кожни заболявания, чревни кръвоизливи, облекчават болката. Днес в медицината за приготвянето на различни видове лекарства се използват около 20 вида змии. Сред тях има както отровни, така и не отровни.

Съществуват поне три характеристики на змиите, които са привлекли вниманието на традиционните лечители. Това са гъвкавост и бързина, смяната на кожата и силната отрова на някои от тях.

Поради това, че са много гъвкави, се предполагало, че могат да лекуват артрит. Мокасиновата змия и южноазиатския смок в момента се използват в състава на няколко традиционни лекарства за лечението на артрит. Понякога тези змии се слагат в силен алкохолен разтвор, който по-късно се използва за сковани стави.

Фактът, че змиите сменят кожата си, предполага, че те имат регенеративни качества при лечението на хронични кожни проблеми. В резултат змийската кожа и цялата змия се използват при лечението на кожни заболявания. Змийската кожа помага при лечението на акне, антракс, сърбежи по кожата, псориазис.

Жлъчката на змията отдавна се цени като тоник, който е сладък по природа. Тя се използва за приготвянето на здравословна напитка в ресторантите в южен Китай. Змийската жлъчка се смесва с оризова ракия и се пие преди ядене като ободряваща и стимулираща напитка.

Змийската отрова днес се използва и като лечебно средство за сърдечно-съдови заболявания.

Когато говорим за хранителната стойност на змията, трябва да започнем от месото. То е уникално и деликатно на вкус. По съдържание на белтъчини се равнява на телешкото месо, а понякога дори го превъзхожда.

Настойката от змия и китайски билки помага при парализа на мускулите, облекчава ревматизма, подсилва организма. Този вид алкохол често е наричан “здравословен алкохол”. Той е измислен от китайците и е толкова популярен, че се е разпространил и в страните от югоизточна Азия.

Козметика със змийска мас - серия Snake factor
Козметика със змийска мас – серия Snake factor (35+)

Основният компонент на змийската мас са ненаситените мазнини, което е доста необичайно за животните. При хората, подобни мастни киселини се произвеждат в минимални количества, като основно организмът ги набавя чрез храната. В същото време, ненаситените липиди са основен структурен компонент на клетъчните мембрани. По този начин, регенеративни свойства на змийската мас са необходими за почти всички възпалителни и дегенеративни заболявания на кожата, мускулите, черния дроб и бъбреците.

Змийската мас, както и подкожната тъкан на други животни е депо от витамини – А, Е, Д и група В. Комбинацията на тези  витамини с ненаситени киселини е добър тандем с двойно действие: от една страна за възстановяване на анатомичните структури и от друга – за нормализиране на функциите на увредените тъкани. В допълнение, змийската мас има антисептично и успокояващо действие, което е силен аргумент за използването ù в козметиката.

Козметика със змийска мас - серия Snake factor (35+)
Козметика със змийска мас – серия Snake factor (35+)
Козметичните продукти на основата на екстракти от змийска мас:

Стимулират регенерацията на тъканите;
 Изглаждат текстурата на кожата и предотвратяват появата на бръчки;
 Освежават и подмладяват кожата на лицето;
 Имат противовъзпалително и обезболяващо действие;
 Предотвратяват отлагането на соли;
 Извеждат шлаки и токсини;
 Предпазват кожата от негативните фактори на околната среда;
 Успешно се борят с пигментацията на кожата;
 Овлажнява и тонизира кожата;
 Подпомагат резорбцията на белези.

В козметичната линия на TianDe “С грижа за ръцете и краката”, змийски екстракти  се използват в комбинация с билки и минерални комплекси. Оптимално подбраните компоненти на козметичните средства осигуряват максимален козметичен и лечебен ефект.

Продукти от серия Snake factor:

 Крем за крака със змийска мас (41101)
 Крем за ръце със змийска мас (41102)
 Пилинг от кожа и мас на змия (31104)
 Профилактичен крем със змийска мас ( 41106)
 Регенериращ крем за стъпалата със змийска мас (41105)
 Крем за крака загряващ (40108)

 Редовното използване на козметичните средства за лице от серия SNAKE FACTOR ще ускори темпа на обновяване на клетките на кожата ви, за да останете атрактивни и на 40, и на 50 и дори на 60 години. Серията е подходяща за дами над 35 години.

Продуктите за коса със змийска мас от серия Snake factor интензивно овлажняват и подхранват косата, възстановяват недостига на липиди по цялата дължина на косъма, укрепват защитната бариера на косата и скалпа. Имат антистатичен ефект. Серията е особено подходяща за суха и увредена коса.

Серия Snake factor, козметика със змийска мас
Козметика със змийска мас – серия Snake factor (35+)

Прочетете още:
Козметични серии и средства TianDe в грижа за лицето

Видео

 


С етикети , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *