Секрет от охлюви и серия Snail secret


Серията Snail secret – козметика със секрет от охлюви (муцин)

Сигурно сте забелязали, че охлювите пълзят върху кожата на мускулестия си крак през всякакви препятствия – камъни, трънаци, дори и натрошени стъкла? А да сте виждали охлюв с рани по кожата? Не сте, и няма да видите! Как обаче екстрактът от охлюви и охлювният секрет могат да повлияят и разкрасят човешката кожа? Факт е, че охлювният секрет и човешката слюнка имат сходна основа – муцин. Богатият и балансиран набор от природни вещества в охлювите и сходството в белтъчната структура на кожата, правят охлювният секрет и екстрактът от охлюви да действат така добре на хората, както и на самите охлюви.

Филтрираният охлювен секрет се нарича още муцин от охлюви – най-известната и популярна козметична съставка последните няколко години. Козметичните средства със секрет от охлюви се превърнаха в хит на пазара. Каква е тайната на охлювния секрет?

 Малко история

За всяко вълшебно средство има легенда. А за охлювния секрет тя е такава:
Във фермите на Южна Америка от дълго време събират охлюви за френската кухня. През 1980 г., един от чилийските фермери, г-н Баскунян забелязал, че кожата на ръцете на работниците, събиращи охлюви, изглежда млада и гладка, въпреки агресивното влияние на слънцето. Освен това различните наранявания по тях зарастват много бързо и без следа.

Изследванията и откриване на формулата са отнели 15 години и през 1995 г. под името “Elicina” е бил пуснат в продажба, първият възстановяващ кожата крем с филтриран охлювен секрет.

Секрет от охлюви и серия Snail secret
Секрет от охлюви и серия Snail secret
 Действие на филтрирания охлювен секрет:

предпазва кожата от увреждане под действието на ултравиолетовото лъчение и забавя стареенето, благодарение на съдържащите се антиоксиданти в него;
намалява дълбочината и видимостта на мимическите бръчки, изглажда текстурата на кожата;
ускорява заздравяването на увредената тъкан;
възстановява еластичността на кожата;
помага за предотвратяване на келоидни белези при заздравяването на различни кожни лезии;
предпазва и премахва белези от акне и стрии;
подобрява състоянието на кожата при тийнейджъри и възрастни с акне;
предпазва кожата от вируси и инфекции;
облекчава състоянието на кожата при розацея и дерматити.

 Състав на филтрирания охлювен секрет:

Охлювния секрет се състои от вода и муцин – сложен протеин (гликопротеин), който има уникални свойства и изпълнява важни биологични функции.

У охлюва, муцинът отговаря за регулиране на минерализацията и формирането на на неговата черупка. Охлювите произвеждат два вида слуз, единия от които помага на охлюва да се движи, намокряйки повърхността. Вторият вид секрет се отделя от специални жлези в отговор на физически стрес или увреждане на черупката. Тя е по-гъста и плътна, съдържа протеини, полизахариди (включително хиалуронова киселина), минерални соли и активно стимулира регенерацията на клетките, възстановява неговата “къща”. Този втори вид охлювен секрет е съставка в козметиката.

Този естествен балсам е богат на алантоин, естествени протеини, витамини, колаген, еластин и гликолова киселина, захариди, бактериофаги и може да се счита за хипоалергичен, недразнещ кожата и подходящ за хора с чувствителна кожа, реагираща със зачервяване при контакт с ретиноиди или алфахидрокси киселини. Освен всичко, секретът от охлюви е не само ефективно, но и безопасно козметично средство, поради пълната си съвместимост с живите клетки.

Секрет от охлюви и серия Snail secret
Секрет от охлюви и серия Snail secret, за всяка възраст
 Как се получава муцина от охлюви?

Днес, за получаването на муцин се използва “хуманен” начин, при който охлювите остават непокътнати. Те са подложени на физически ефекти (ротация и вибрации във специални въртящи се контейнери) в лаборатории под строг контрол. В резултат на тази атракция те повишават отделянето на секреция. Това е естествена тяхна реакция в отговор на стреса. Отделената слуз се събира чрез голямо количество вода, филтрира се и се обработва чрез центрофуга за почистване от различни замърсители.

Този процес не причинява никаква вреда на охлювите и не влияе на терапевтичната ефективност на слузта.

Серия Snail Secret
 Защо муцинът е толкова ефективен?

Структурната матрица и съставящите компоненти на охлювната кожа (колаген и еластин) са подобни на човешката, но имунната система на охлюва е сформирана преди хиляди години и имунния отговор на различни въздействия е различен от този при човека. На увредената кожа и на атаките от микроби, тялото на охлювът не реагира с вътрешно възпаление. 

Той овлажнява кожата си чрез слуз, която съдържа антимикробни пептиди, антиоксиданти и медни пептиди, които предизвикват подредена регенерация на клетките.

Охлювеният муцин също така има способността да стимулира активността на фибробластите (клетките отговорни за образуването на извънклетъчната матрица, колаген и еластин). С възрастта и под въздействието на слънчевата активност, количеството на фибробласта намалява, дермата губи своята структурна цялост и стават видими признаците на стареене – загуба на еластичност, отпуснатост на кожата, бръчки, разширени пори. Филтрираният охлювен секрет стимулира образуването на колаген, еластин и хиалуронова киселина, намалява активността на свободните радикали. Клинично доказано е, че използването на козметика от охлюви значително подобрява външния вид, гладкостта и еластичността на кожата, намалява бръчките с 29%, а тяхната дълбочина с 16%.

Ето защо секретът от охлюви ефективно влияе както на основните проблеми на кожата, свързани с фотостареене и възрастови промени, така и на повърхностни  проблеми свързани с акне, розацея, бактерии, вируси и други агресивни външни фактори.

Серията Snail Secret на компания TianDe, съдържа следните козметични средства:
Многофункционален крем за лице със секрет от охлюви,
Многофункционален крем за очи със секрет от охлюви,
Маска-мулаж за лице със секрет от охлюви,
Възстановяващ тоник-бустер за лице и подмладяващ крем-бустер за ръце със секрет от охлюви.

Секрет от охлюви и серия Snail secret
Секрет от охлюви и серия Snail secret, за всяка възраст

Прочетете още:
Козметични серии и средства TianDe в грижа за лицето


С етикети , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *