Кордицепс – по-скъп от златото!


Статия

Лечебното чудо кордицепс!

От древни времена, гъбата кордицепс (Cordyceps sinensis) е признат за “император” сред най-ценните природни лекарствени средства, предлагани от традиционната китайска медицина, побеждавайки по лечебни свойства дори женшена и еленовите рога (наричани още – свещената тройка в китайската медицина). Древните китайски лечители започнали да го използват преди повече от 1500 години. Оттогава има стотици запазени ръкописи и трактати, описващи ценния опит при употребата на тези лекарствени гъби за широк спектър от заболявания, назоваващи кордицепса – “лекарство за безсмъртие”, „чудотворен дар от боговете“.

Не е изненадващо, че съвременната медицина е потвърдила статута на кордицепса, като най-ефективното лечебно и профилактично природно средство. Повече от 30 години, китайски, японски и американски фармаколози, активно изучават неговия терапевтичен потенциал.

Кордицепсът расте само във високопланинските райони на Китай, но най – качествен кордицепс има само в трудно достъпните райони в северозападната част на Тибет – на височина над 3500 метра надморско равнище (Цинхай – Тибетското плато). Само при тези условия – ниски температури и липса на кислород – може да се избегне „замърсяване“ на мицела. Неговата морфологична структура и способността да оцелява в живия свят са уникални.

 Какво представлява кордицепса?

Китайският кордицепс /има над 300 вида кордицепс/ е гъба – паразит, уникален природен феномен – двуединнен организъм. Паразитира в тялото на гъсеници /лаврите/ на определен вид пеперуди Hepialide, образувайки единство във формата насекомо-гъба.

В плодното тяло на гъбата зреят спори, но до момента на тяхното узряване, тя е абсолютно спокойна и наподобява дебнещ ловец. Когато усети приближаващата се  гъсеница (още на около 10 м от нея), гъбата „оживява“ и изхвърля спорите си. Като самонасочващи се ракети, държащи прав курс към гъсеницата, спорите се прикрепват към кожата на гъсеницата. След това пробиват кожата ù и се внедряват в нейната жива тъкан.

Гъсеницата – гостоприемник тихо преживява до зимата без да чувства някакви признаци на зараза. През зимата, тя се зарива в земята /на 15 см дълбочина/ и се подготвя да се превърне в какавида до пролетта, тогава мицелът започва да действа. Той прораства в гъсеница и изсмуква от нея всички хранителни вещества, мицелът изпълва цялото ù тялото и естествено тя умира. През лятото от дихателните отверстия на главата на гъсеницата израства единственото плодово тяло на кордицепса, което остава обвързано под земята с главата на гъсеницата и нейното тяло. Нещо изненадващо, мицелът на гъбата, прораства в цялото тяло на гъсеницата, не позволявайки да се заселят там микроби и гъсеница не се разлага – тя просто до края е “пълна” с кордицепс. По тази причина в медицината се използва и тялото на гъсеницата (коренът) и плодното тяло на гъбата кордицепс.

 Китайски кордицепс – основен състав

Съставът на кордицепса включва около 80 вида ензими, също толкова макро и микроелементи, както и ненаситени мастни киселини и почти пълен набор от незаменими аминокиселини. Учените са идентифицирали основните активни вещества, които играят водеща роля в неговия комплексен терапевтичен ефект. Сред тях особено място заемат кордицепин, аденозин, аденин, D-манитол (кордицепсна киселина), убихинон (коензим Q10) и уникални полизахариди. В днешно време, ефектът на всеки от тези елементи е дълбоко изследван:

Аденозин – регулира секрецията на невротрансмитери и надбъбречните жлези. Аденозина има съдоразширяващо действие, в т.ч. коронароразширяващо, има тонизиращи свойства, подобрява микроциркулацията на сърцето, мозъка и бъбреците. Укрепва имунната система, нормализира нервната система, премахва безсънието.

Кордицепин – вид нуклеозид, който има имуномодулиращо и антиоксидантно действие. Освен това е мощен природен антибиотик. Не потиска нормалната микрофлора. Има висока ефективност в борбата срещу тумори, вирусни и бактериални инфекции.

Офиокордин – притежава мощно противогъбично действие. Офиокординът активно инхибира растежа на различни гъбични инфекции, едновременно регулира микробния баланс в организма. Например, в случай на различни чревни инфекции, той помага в борбата с патогенните бактерии и в същото време коригира редица заболявания, свързани с дисбактериозата.

Коензим Q10 – клетъчен енергетик, мощен антиоксидант, има анти-атеросклеротично, хипотензивно, имуномодулиращо, антиалергично, хепатопротективно действие. Стимулира процеса на изгаряне на мазнините. Необходим за всички здрави хора след 30 години за нормализиране на обмяната на веществата, общото здравословно състояние, повишаване на тяхната енергия и жизненост, укрепване на имунната система, за предотвратяване на преждевременното стареене.

D-манитол – кордицепсинова киселина. Премахва свободните радикали на кислорода и увеличава антиоксидантните и цитозащитни свойства на организма. Забавя процеса на стареене.

Кордицепс полизахариди – имат имуномодулиращо действие. Регулират метаболитните процеси. Подобряват кръвообращението. Въздействат на процесите на кръвообразуване. Стимулира образуването на стволови клетки (получени от костния мозък), грануло-мононуклеарните тъканни клетки и фибробластите. Установено е, че големия здравословен ефект на кордицепса, се дължи на уникалния комплекс от полизахариди в него.

Микроелементи – съдържа 78 микро и макроелементи, между които калций, селен, магнезий, цинк, желязо, германий и др. Витамини – А, С, Е, D, В1, В2, В12, и т.н.

Всички входящи в състава на кордицепса вещества имат взаимодопълващ се ефект и действат синергично, т.е. всеки елемент засилва действието на другия.

Био добавки с кордицепс

 Кордицепс се прилага успешно при:
 • Съпътстваща терапия на раково болни (бели дробове, простата и др.), особено при заболявания на лимфата и кръвта. При тумори на главния мозък се назначава първично.
 • Остра левкоза при деца
 • Химиотерапия (за смекчаване на страничните ефекти)
 • Некроза на туморни инфилтрати
 • Слаба имунна система (действа като имуномодулатор), СПИН
 • Високи спортни натоварвания, за бързо възстановяване на мускулите
 • Функционални нарушения в сексуалността
 • Стрес, депресии, страх, безпокойство
 • Астма
 • Намалена работоспособност и при проблеми с издръжливостта, хронична умора, синдром на умората
 • Изхвърляне на отровите от организма
 • Ревматизъм
 • Нарушения в съня
 • Наднормено тегло, нарушения в мастната обмяна
 • Бучене в ушите
 • Бронхит
 • Бактериални инфекции (действа като естествен антибиотик)
 • Сърдечно-съдови заболявания, исхемична болест (стенокардия), атеросклероза, инфаркт и др.

Био добавки ТианДе с кордицепс

Кордицепсът е избран от компания TianDe като основна съставка в три био-добавки (в профилактични дози):

 за подобряване на външния вид;
 против стареене;
за повишаване на енергията в организма.

Всяка от био-добавките Пяолян, Шоусин, Фу-син – има мощно действие върху организма и здравето, но всеки от тях също така има насочено действие, т.е. действието на кордицепса е усилено с други съставки. Пяолян, Шоусин и Фу-син – са продукти за висококачествен, активен и енергичен живот. Кордицепсът участва и в козметичнатите серии за лице Tibetan herbs и Phyto Code.

Всяка година, цената на кордицепса висша категория расте. Днес, струва 40 – 52 щатски долара за грам. Замислете се върху тази цифра. Оказва се, че той струва повече от златото. Да, това е точно така. Тази вълшебна висша гъба, удължава активния живот на човека. Нима това е сравнимо със златото?

ВИДЕО


С етикети , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *