Бяла тремела – ледената гъба


Дървесните гъби Бяла тремела или Сребърни ушички изглеждат като необичайни корали. Тези необичайни гъби ги наричат също Снежни ушички, ако те са с високо качество. По-белият цвят на гъбата, говори за по-високо качество. Едно друго тяхно название – ледената гъба, говори само по себе си. От древни времена, в Китай, белите коралови гъби са причислени към висшите гъби, поради тяхната висока хранителна и тонизираща стойност. Императорският дом и китайският елит гледали на Ледената гъба като “продукт за дълголетие”, “лекарство за безсмъртие”.

Състав на бялата тремела / tremella fuciformis/

Особената ценност на тази гъба се изразява едновременно в две направления – хранителна стойност и лечебни свойства. Тя съдържа диетични фибри (70%), протеини, въглехидрати, витамин D, 18 аминокиселини, три четвърти от които са от съществено значение за човешкия организъм, минерали и растителни гликогени (трехалоза, манитол и пентосан). За сравнение, мултивитамин D в кораловите гъби е повече, отколкото в черния дроб на треската, сьомгата, рибата тон, скаридите и слънчогледовото масло, взети заедно. Те са богати на калций, фосфор, калий, желязо, магнезий, натрий и сяра. При това, калцият и желязото са наистина много: 643 мг калций и 30,4 мг желязо на 100 г продукт.

Бяла тремела - ледената гъба

Приложение на ледената гъба

В продължение на векове, китайците са използвали кораловите гъби в традиционната медицина за лечение на високо кръвно налягане, туберкулоза и простуда, в кулинарията и козметиката. Актуално изследване на израелски и украински учени потвърди ползата от ледените гъби за имунната система. Описани са за първи път от английския микробиолог Майлс Джозеф Бъркли през 1856 г.

Бялата тремела:

защитава от радиация;
укрепва дихателната система;
подобрява процеса на кръвообразуване;
понижава нивото на “лошия” холестерол в кръвта;
има противовъзпалително, противоалергично свойства;
защитава черния дроб от токсини;
предотвратява неврологични увреждания;
има положителен ефект върху когнитивната функция на мозъка и паметта;
предотвратява тумори.

Бяла тремела - ледената гъба

Научните изследвания са доказали, че растителната слуз на кораловите гъби съдържа полизахариди. Те участват в производството на интерферон и интерлевкин-2 (ценни вещества за човешката имунна система) и  стимулират възпроизводството на макрофаги /абсорбират микробите/. Снежната гъба също подпомага работата на така наречените “естествени килъри” и повишава ефективността на антителата. Кораловите гъби инхибират пролиферацията на раковите тумори. За растежа и разпространението на тумора, той трябва да формира своя собствена система от кръвоносни съдове.

Химичният състав на гъбата бяла тремела и по-специално тромбоцит – активиращия фактор (PAF), предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и образуването на фибринова мрежа в кръвоносните съдове, за подхранване на тумора. Лабораторните изследвания са доказали, че екстрактът от коралови гъби убиват раковите клетки в шийката на матката и някои други видове тумори. Снежната гъба прави женските полови органи по-възприемчиви към радиационно облъчване, което подобрява ефективността на лечение. Друго ценно за онкоболните полезно свойство на ледената гъба – предотвратява левкопения (понижен брой левкоцити) при хора, подложени на химиотерапия и лъчетерапия, и бързо възстановява здравето на костния мозък.

Кораловите гъби почти нямат самостоятелен вкус, но е популярна сред азиатците със своята нежна и в същото време еластична, хрупкава текстура. От тях се приготвят салати, супи и десерти, дори и в състояние на прах се добавя към напитки и сладолед.

В екстракта от бяла тремела, от особена важност са участващите специални полизахариди – гликогени. Като сложни въглехидратни съединения, гликогените попълват енергийния запас на кожата, тонизират я, повишават нейните влагозадържащи свойства. Фактът е, че тези полизахариди задържат влагата в пъти повече от глицерина или хиалуронова киселина. Освен това, те са в състояние да стимулират производството на супероксид дисмутаза – мощен антиоксидантен ензим, който противодейства на процеса на стареене на кожата.

Този легендарен представител на азиатската флора, компания TianDe е включила като активна съставка в Освежаващия и овлажняващ крем за лице “Ледената гъба”маската за лице “Френско рандеву” (серия In Top).


С етикети , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *